Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Monumentale bakkerij terug in Westzaan

Na een pittige restauratie door Stadsherstel Amsterdam is onlangs het rijksmonument aan de J.J. Allanstraat in Westzaan opgeleverd. Het resultaat is werkelijk schitterend.

Op 9 juli opende Jongwijs van initiatiefnemers Nel en Simon Douw de deuren van hun nieuwe ‘huiskamer van Westzaan’. En moeder en zoon waren duidelijk niet de enigen die naar dit moment hadden uitgekeken, zo blijkt wel uit de enthousiaste reactie van Simon: “We zijn zo blij met en dankbaar voor het succes van de openingsmaand. Vanaf de allereerste dag was letterlijk elke lunch en elk diner vol gereserveerd.”

Het melkmeisje. Foto: Jongwijs.

Helpen dromen realiseren

Moeder Nel en zoon Simon Douw droomden al langer weg over de mogelijkheden, Simon: “Het is een prachtig pand, op een van de mooiste plekken van wat ons betreft het mooiste dorp van Nederland”. Voorop stond dat het een warme, sociale en verbindende plek zou moeten zijn. Één die recht zou doen aan de rijke geschiedenis van het eeuwenoude pand, waar traditie en vernieuwing hand in hand gaan en waar men kan genieten van lokale producten. Ze vonden medestanders in de Historische Vereniging Westzaan en in de gemeente, die dit lokale initiatief graag wilde stimuleren.

Eerst moest het pand echter een ingrijpende maar hoog noodzakelijke restauratie ondergaan. Doordat wij het pand konden overnemen en daarmee de last van de restauratie en het onderhoud op ons hebben genomen, kon de droom van de ‘huiskamer voor de Westzaan’ worden gerealiseerd. Een mooie nieuwe bestemming die bijdraagt aan het leefbaar en levendig houden van dit mooie dorp.

In dit leuke filmpje van NH Nieuws vertellen onze projectleider Gijs Hoen en Simon Douw over de restauratie en over Jongwijs (vanaf 19’30”).

Jong en wijs is in het interieur van het restaurant letterlijk doorgevoerd. Foto: Jongwijs | Copyright MANGILO.

Boutique hotel, restaurant en bak-atelier

Jongwijs biedt nu een boutique hotel en een restaurant met picknicktuin. In het restaurant is het samenkomen van toekomst (Jong) en verleden (wijs) op zeer bijzondere wijze visueel vorm gegeven. Behalve een zeer smakelijke kaart van chef Syl is er hier ruimte voor exposities en zelfs minitheater. Eind augustus is bovendien een 24-uurs rouwkamer opgeleverd in een losstaande schuur achter het pand.

Het pand kent een jarenlange bakkerstraditie, dus wat is er leuker dan dat er zich weer een bakker gevestigd heeft: het bak-atelier van Lex Brakenhoff is gespecialiseerd in glutenvrij bakken. En eens per jaar bakt hij de nu al befaamde Ruitjesdag-koek.

De grote tuin met meubels die ontworpen en vervaardigd zijn door hovenier Jan Bark. Foto: Jongwijs | Copyright MANGILO.

Erfgoed maak je samen

Als we zien hoe mooi het eindresultaat is geworden – na alle tegenslagen en de gebruikelijke ‘bloed, zweet en tranen’ van een grondige restauratie – zijn we ontzettend trots en dankbaar dat we dit karakteristieke monument hebben kunnen redden. En dit is zeker in dit geval een samenspel van vele, vele anderen.

Simon: “Het is heel bijzonder hoeveel mensen en organisaties de handen ineen hebben geslagen om dit rijksmonument weer recht te doen en nieuw leven in te blazen. Om te beginnen de 100 vrijwilligers. Daarnaast verzorgde hovenier Jan Bark grotendeels de tuin en de tuinmeubels en Forbo/Eurocol/Van der Laan de vloeren (van cacaoschillen die een restproduct zijn van de Zaanse cacao-industrie). Meestertimmerman Bouke Koopman timmerde van antieke kasten de bijzondere bar, waarvoor Brouwerij Gulpener een antieke koperen biertap schonk. Architect Rogier ontwierp en maakte de restauranttafeltjes van hout van de Zaanse Kistenfabriek De Boer. Maar liefst 95% van het interieur van het restaurant en het boutique hotel is gerealiseerd met behulp van hergebruik, re- en upcycling. Samen met Stadsherstel en wijzelf hebben heel veel mensen vanuit passie dit erfgoed gemaakt tot wat het nu is.”

Kom het vooral met eigen ogen (en smaakpapillen) beleven.

Lex’ Bakatelier. Foto: Jongwijs | Copyright MANGILO.

Bron: Stadsherstel Amsterdam

Publicatiedatum: 21/09/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.