Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Let’s Fly Away: 100 jaar KLM

Het Maria Austria Instituut viert 100 jaar KLM met de tentoonstelling 'Let’s Fly Away!' (11 juli - 9 oktober 2019) in het Stadsarchief Amsterdam.

In 2019 bestaat de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij 100 jaar. Het is één van ’s werelds meest succesvolle luchtvaartmaatschappijen en de enige die nog onder haar oorspronkelijke naam vliegt. Het Maria Austria Instituut (MAI) viert het jubileum met een fototentoonstelling over de KLM-passagier, te zien in het Stadsarchief Amsterdam. De KLM heeft jaar in jaar uit haar passagiers, bemanningen en vliegtuigen laten vastleggen. Deze collectie vertegenwoordigt een schat aan foto’s van bekende Nederlandse fotografen waaronder Maria Austria, Carel Blazer, Paul Huf en Henk Jonker. De tentoonstelling bestaat uit een selectie van de bijzondere cultuurhistorische collectie van het KLM Fotohistorisch Archief en het MAI; beelden van Nederlandse fotografen die de rijke geschiedenis van de luchtreiziger hebben vastgelegd.

Voor de tentoonstelling deed het MAI uitgebreid cultuurhistorisch onderzoek. Let’s Fly Away vertelt het verhaal achter de foto’s. Die tonen een schat aan beelden met de passagier in de hoofdrol. Van de eerste vluchten vanaf een drassige veld in de Haarlemmermeerpolder tot aan de reiziger van tegenwoordig die met gemak de wereld over gaat. Voor velen sprak de luchtvaart tot de verbeelding en daarom hebben talloze Nederlandse fotografen, al dan niet in opdracht van de KLM, deze wereld vastgelegd.

Ziekenzusters bekijken DC-2 PH-AKO ‘Oeverzwaluw’. Schiphol, tweede helft jaren ’30. Foto MAI / KLM foto Historisch Archief.

Over het KLM Fotohistorisch Archief

Het KLM Fotohistorisch Archief omvat honderdduizenden beelden van de KLM, gemaakt vanaf het prille begin (1919) tot laat in de twintigste eeuw. Het reilen en zeilen van dit luchtvaartbedrijf wordt in opdracht van de KLM gefotografeerd en in al zijn facetten getoond. Het KLM Fotohistorisch Archief is opgenomen in het Maria Austria Instituut als onderdeel van het MAI-bedrijfsfotoarchief.

Over het Maria Austria Instituut

Het Maria Austria Instituut verzamelt en exploiteert fotoarchieven van bijzondere kwaliteit van fotografen die een uitgesproken band met Amsterdam hebben. Het MAI doet dit om het werk van de fotografen blijvend deel uit te laten maken van het visuele erfgoed van ons land. In samenwerking met het Stadsarchief Amsterdam worden de archieven bewaard, beheerd en waar mogelijk gedigitaliseerd. Het MAI brengt de archieven onder de aandacht van het publiek en organiseert presentaties, tentoonstellingen, boeken en educatieve activiteiten.

Let’s Fly Away!

De fototentoonstelling is vanaf 11 juli tot en met 9 oktober 2019 te zien in het Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, Amsterdam. Openingstijden: di t/m vrij 10.00-17.00 uur, za & zo 12.00-17.00 uur. Toegang is vrij.

Tekst: Stadsarchief Amsterdam

Publicatiedatum: 21/05/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.