Lab op pad
Onder de naam Lab op pad slaat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een brug tussen wetenschap, kunst en cultuur. Behalve in het Rijkserfgoedlaboratorium gaan onderzoekers ook op locatie aan het werk. Met mobiele onderzoeksapparatuur gaan ze naar musea toe om ter plekke materiaal-technisch onderzoek te doen naar objecten in hun collecties.
De relevantie van wetenschap voor het behoud van cultureel erfgoed, van schilderij tot archeologische vondst, is bij een groot publiek niet bekend. Terwijl (natuur)wetenschappelijk onderzoek antwoord kan geven op vragen als: Is dit schilderij inderdaad in de zestiende eeuw gemaakt? Die briefopener, is die wel van mammoetivoor, zoals de schenker destijds beweerde? En klopt het dat deze deurklinken echt uit de art nouveau-tijd stammen?
Gestart als project
Om iedereen kennis te laten maken met de rol van onderzoek bij het behoud van cultureel erfgoed, ontwikkelde de RCE het twee-jarige project Lab op pad. Daarbij gingen laboratoriumspecialisten met hun apparatuur naar acht musea in Nederland. Musea uit de betreffende regio werden uitgenodigd hierbij aan te haken. Het project liep van het najaar van 2021 tot eind 2023.
Op pad in 2024
Wegens succes wordt Lab op pad voortgezet. Ook in 2024 gaan de onderzoekers en de specialisten het land in om collectiestukken en bijbehorende vragen van musea te onderzoeken.
- Op 3, 4 en 5 oktober (Weekend van de Wetenschap) in Amsterdam Museum
- Op 13-14 november in het Hunebedcentrum in Borger.
Musea en andere collectiebeheerders die willen langskomen om objecten te laten onderzoeken, kunnen zich voor de laatste editie in Borger nog aanmelden (voor 20 september).
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Publicatiedatum: 26/08/2024
Vul deze informatie aan of geef een reactie.