De relevantie van wetenschap voor het behoud van cultureel erfgoed, van schilderij tot archeologische vondst, is bij een groot publiek niet bekend. Terwijl (natuur)wetenschappelijk onderzoek antwoord kan geven op vragen als: Is dit schilderij inderdaad in de zestiende eeuw gemaakt? Die briefopener, is die wel van mammoetivoor, zoals de schenker destijds beweerde? En klopt het dat deze deurklinken echt uit de art nouveau-tijd stammen?
Tweejarig project
Om iedereen kennis te laten maken met de rol die onderzoek speelt bij cultureel erfgoed, ontwikkelde de RCE het project Lab op pad. Laboratoriumspecialisten pakken hun apparatuur op en gaan ermee naar acht musea in Nederland. Andere musea uit de betreffende regio kunnen hierbij aanhaken. Dit project start in het najaar van 2021 en duurt twee jaar.
De apparatuur en technieken die de onderzoekers bij hun bezoek aan musea gebruiken hebben ze in een Infographic (Pdf) gezet.
Agenda en aanmelden objecten
Het Lab op pad is regelmatig in musea in Nederland te vinden. De precieze data vermelden we in de agenda op de website.
Regionale instellingen met een collectie kunnen zich aanmelden om objecten te laten onderzoeken. Neem hiervoor contact op met Adinda van Wely.
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Publicatiedatum: 03/05/2022
Vul deze informatie aan of geef een reactie.