Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Laatste kans: bloemenpracht in het Muiderslot

Kleurrijke bloemencreaties sieren dit voorjaar de kasteelkamers van het Muiderslot. Nog tot en met 4 juli 2021 kun je genieten van de tentoonstelling 'Flower Power: een kasteel vol bloemen'. Een speciale audiotour vertelt over de rol die bloemen in het verleden speelden in en om het kasteel.

De kasteeltuinen van het Muiderslot staan momenteel volop in bloei, maar ook binnen kun je van het voorjaar genieten. Nog eventjes dan – de zomer is immers al begonnen en de tentoonstelling Flower Power: een kasteel vol bloemen loopt op zijn einde. Nog twee weken lang is de reguliere ‘ridderroute’ door het kasteel opgeluisterd met prachtige bloemkunstwerken van stylistenduo The Wunderkammer. De eigentijdse creaties passen naadloos in de dromerige sfeer van het middeleeuwse slot.

De kasteeltuinen van het Muiderslot staan volop in bloei. Foto: Sarah Remmerts de Vries.

Maar de uitbundige boeketten, bloesembomen en hangende siertakken zijn er niet alleen ter decoratie. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan de rol die bloemen al eeuwenlang spelen op het kasteel. Vroeger werden bloemen uit de tuinen geplukt om de woonruimtes op te fleuren, een gewoonte die we tegenwoordig nog steeds kennen. Ook hangen er verschillende bloemstillevens in het kasteel, waar je normaal gesproken misschien aan voorbij zou lopen, maar die nu in het middelpunt van de belangstelling staan. Zelfs de zeventiende-eeuwse tulpenmanie komt aan bod.

Hangende bloemenstrengen voor de haard in de prinsenkamer. Foto: Sarah Remmerts de Vries.

In de prinsenkamer, het gastenverblijf van het Muiderslot, is de haard uitbundig versierd met een waterval van zijden lentebloemen. Daarmee stapt ontwerpduo The Wunderkammer in een oude traditie: vroeger werd de haard in de zomer namelijk afgedekt met geurige bloemen en kruiden. Als het warm was, hoefde er immers toch geen vuur gemaakt te worden. Ook aan de muren tref je hier boeketten, hoewel deze geschilderd zijn. De gedetailleerde bloemstillevens zijn het resultaat van een groeiende interesse in de natuur tijdens de zeventiende eeuw.

Het plafond van de statige ridderzaal wordt opgeluisterd door een bloemkunstwerk van The Wunderkammer. Foto: Sarah Remmerts de Vries.

De ridderzaal is de statige ontvangstkamer van het Muiderslot, waar belangrijke gasten onthaald werden. Het zal dan ook niemand verbazen dat hier gekozen is voor een groots en meeslepend bloemstuk. Tussen de gouden kroonluchters is een centerpiece van witte bloemen, zoals wisteria, clematis en magnolia, aan het plafond ophangen, die bij elkaar gehouden wordt door een constructie van takken. Ook in de zeventiende eeuw werd de ridderzaal al versierd met bloemen, afkomstig uit de kasteeltuinen. Daarnaast is er een zogenaamde ‘tulpenkast’ te vinden, met bloemen in het houtsnijwerk. De tulp was in deze tijd ontzettend populair en duur, een geliefde bloem om mee te pronken.

Een enorm boeket staat tussen de broden en pasteien op de keukentafel. Foto: Sarah Remmerts de Vries.

Een hele andere sfeer is te vinden in de keuken: een intieme ruimte naast de ridderzaal, waar vroeger het eten klaargemaakt werd. Naast groente, fruit en kruiden uit de kasteeltuinen werden ook eetbare bloemen wel eens in gerechten verwerkt. Hierbij kun je denken aan Oost-Indische kers, goudsbloem, vlierbloesem en salie. Deze bloemen konden gegeten worden, maar werden ook gebruikt voor andere doeleinden. Tafels bestrooid met bloemen en kruiden zorgden tijdens de zomer voor een aangename geur in het kasteel en hielden insecten op afstand. Met het grote paarsroze boeket op tafel heeft The Wunderkammer dit gevoel van een stukje natuur in huis willen recreëren.

Twee bloeiende kersenbomen geven de bezoekers van de kleine eetzaal het gevoel buiten te zijn. Foto: Sarah Remmerts de Vries.

De maaltijd die in de keuken bereid werd, kon op dagen dat er geen gasten waren in de kleine eetzaal genuttigd worden. In het houtsnijwerk van de meubels zijn allerlei bloemen verwerkt en op een kist staan tulpen geschilderd. Niet voor niets was de bloem waarschijnlijk het populairste decoratiemotief van de zeventiende en de achttiende eeuw. Maar het meest in het oog springen natuurlijk de twee bloeiende kersenbomen die The Wunderkammer aan weerszijden van de eettafel heeft neergezet. Met eronder een haast onverenigbare compositie van dikke afgezaagde takken en tere bloemen in hoge glazen vaasjes. De bloemen geven kleur aan de anderszins wit-met-bruine ruimte.

Nieuwsgierig geworden? Wacht niet te lang! De tentoonstelling Flower Power is nog tot en met 4 juli 2021 in het Muiderslot te zien. Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het Muiderslot.

Tekst: Sarah Remmerts de Vries

Publicatiedatum: 22/06/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.