Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kunstproject Ronduit Uitgesproken vraagt aandacht voor vrouwen en gendergelijkheid in Nederland

Het project Ronduit Uitgesproken van kunstenaar Marieke Warmelink maakt vrouwen letterlijk zichtbaar(der) door middel van kunst. Hiermee vraagt zij aandacht voor gendergelijkheid in Nederland. De zichtbaarheid van vrouwen zorgt voor herkenning en erkenning van hun bestaan en de rol die zij spelen in onze samenleving. Voor het project kiest de kunstenaar 22 vrouwen uit Noord-Holland (boven het Noordzeekanaal), die door hun positie bijdragen aan een positieve verandering in de maatschappij. Ronduit Uitgesproken vindt plaats in Castricum van januari tot en met oktober.

22 vrouwen uit Noord-Holland

Uit wel meer dan 70 nominaties heeft de kunstenaar 22 vrouwen gekozen die zij persoonlijk heeft geïnterviewd. Van maart tot en met juli schildert Marieke van elke vrouw elke week een portret. Het proces is te volgen op haar socials en website. Warmelink ziet het schilderen als een manier om (alsnog) respect te tonen voor de vrouw en deze daarmee in volledigheid te erkennen. Van 29 september tot en met 6 oktober zijn de portretten met verhalen te bezichtigen tijdens de expositie in Geesterhage, Castricum. Ook worden er lezingen en een Mastermind (schilderworkshop) georganiseerd.

Marieke Warmelink in haar studio. Foto: Marieke Warmelink.

Gendergelijkheid in Nederland

Gendergelijkheid is een illusie in Nederland: Nederland staat op de 31e plaats van de wereldwijde gendergelijkheidsindex en is dus bepaald geen koploper. Traditionele en stereotype denkbeelden en de maatschappelijke rolverdeling bepalen hier nog steeds de norm. Het feit dat vrouwen wereldwijd slechts 24% in beeld worden gebracht door de media in vergelijking met mannen draagt daar negatief aan bij. Warmelink wil met haar project dit patroon doorbreken door positieve beeldvorming over vrouwen te benadrukken. De bijdrage van de media is hierbij van cruciaal belang.

Kijk op www.mariekewarmelink.com voor meer informatie over het project, een eventuele financiële bijdrage, samenwerking en/of sponsoring. Ronduit Uitgesproken wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Castricum.

Bron: Marieke Warmelink (Ronduit Uitgesproken)

Publicatiedatum: 26/04/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.