Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Kunst, design en mode uit The Roaring Twenties

Gastcuratoren Colin Huizing, Wieki Somers en Liesbeth in 't Hout presenteren kunst, design en mode uit twee turbulente decennia - nu en honderd jaar geleden, in Museum Kranenburgh. Studio C ontwikkelde het spannende project Reset Generation, waarin vier scholen uit de regio hun interpretatie geven van de Roaring Twenties van de toekomst.

The Roaring Twenties – Kunst

Gastcurator Colin Huizing koos een aantal iconische werken van de beroemde Bergense School en plaatste er telkens een werk uit deze tijd naast. Dat levert spannende contrasten op: in stijl, in onderwerp, in kleur- en materiaalgebruik. De kunstenaars van toen experimenteerden naar hartenlust binnen de veilige grenzen van het dorp. De kunstenaars van nu spreken zich uit over maatschappelijke thema’s van wereldformaat, zoals klimaat, discriminatie en gender. Je ziet bijvoorbeeld De maaltijd der vrienden van Charley Toorop naast The Future Isn’t What It Used To Be van Esiri Erheriene-Essi en Happy Meal van Erik van Lieshout.

Kunst in de tentoonstelling The Roaring Twenties. Beeld: Museum Kranenburgh.

The Roaring Twenties – Design

Studio Wieki Somers stelde het onderdeel Design in de tentoonstelling samen. Op vijf door Studio Wieki Somers ontworpen tapijten rangschikte Somers met grote finesse voorwerpen die in thema verwant zijn – verbinding, vernieuwingsdrang, radicale vorm – maar honderd jaar ná elkaar en vanuit andere principes en urgentie zijn ontworpen. Zo zien we een opbergmeubel van plexiglas van Studio Wieki Somers gemaakt volgens een klassiek ontwerp.

Design in de tentoonstelling The Roaring Twenties. Beeld: Museum Kranenburgh.

The Roaring Twenties – Mode

Voor het onderdeel Mode stelde gastcurator Liesbeth in ’t Hout een spannende presentatie samen met werk van hedendaagse ontwerpers en kleding uit de jaren 1920. In beide decennia zijn ingrijpende gebeurtenissen en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen van invloed op hoe we ons kleden: zo zien we dat vrouwen, na stoere fabrieksarbeid gedurende de Eerste Wereldoorlog, broeken gaan dragen en het knellende korset afgooien. Uit de ontwerpen van de hedendaagse ontwerpers spreken de grote thema’s van nu, als genderfluïditeit, klimaat en kritiek op de fast fashion industrie.

‘Das Leben am Haverkamp’. Catwalk Amsterdam Fashion Week SS18. Beeld: Museum Kranenburgh.

Reset Generation

Educatief atelier Studio C laat middelbare scholieren uit de regio in het project Reset Generation reageren op de tentoonstelling The Roaring Twenties. Samen met kunstenaars gaan de scholieren aan de slag met eigen creaties, waarin ze verleden en heden met elkaar verbinden. De hamvraag is: wat zou jij doen als je op de reset-knop mocht drukken? De deelnemende scholen zijn de Berger Scholengemeenschap, Bergen, het Murmellius Gymnasium, Alkmaar, het Jan Arentsz, Langedijk en de Adriaan Roland Holstschool, Bergen. Op dit moment exposeren de leerlingen van de BSG hun werk in de oudbouw van Kranenburgh.

Reset Generation. Beeld: Museum Kranenburgh.

Kunst10daagse 2021

Tot en met 31 oktober staan Bergen en omgeving weer tien dagen lang in het teken van kunst. De Kunst10daagse – dit jaar met als passend thema The Roaring Twenties – telt deze keer een record aantal participerende kunstenaars: bijna 300 kunstenaars schreven zich in! Met dit grote aanbod aan kunst is het natuurlijk een feest om de galeries en alle bijzondere locaties in Bergen te bezoeken. Ook Kranenburgh ligt op de route!

Kunst10daagse. Beeld: Museum Kranenburgh.

De tentoonstellingen ‘The Roaring Twenties’ en ‘Reset Generation’ zijn tot en met 3 april 2022 te zien in Museum Kranenburgh in Bergen (NH). Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het museum.

Bron: Museum Kranenburgh

Publicatiedatum: 04/11/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.