De afgelopen vijf jaar hebben al ruim 350 Haarlemse scholieren in de educatieprojecten van Stichting In mijn Buurt buurtbewoners geïnterviewd over hun leven in Haarlem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor de eerste keer zullen Haarlemse basisschoolleerlingen worden gehuldigd als Erfgoeddrager. De kinderen worden beëdigd door burgemeester Jos Wienen. De kinderen spreken hun belofte uit het verhaal door te vertellen. De middag wordt gepresenteerd door theatermaker Liesbeth Rood.
Oorlog in mijn Buurt
Alle Erfgoeddragers volgden het educatieproject Oorlog in mijn Buurt. Gastdocenten kwamen praten over de buurt in oorlogstijd en over eigen oorlogservaringen. Ook gaven zij interview- en presentatietraining. De kinderen gingen in kleine groepjes op bezoek bij iemand die de Tweede Wereldoorlog in hun buurt heeft meegemaakt. Dankzij die persoonlijke verhalen begrijpen de leerlingen hoe het was om te leven tijdens de oorlog. Ze beseffen hoe belangrijk vrede en vrijheid zijn. De scholieren voelen zich door deze ontmoeting verbonden met de geschiedenis van de stad. Bovendien zorgen de ontmoetingen voor verbondenheid tussen jonge en oude buurtbewoners.
De vele gezichten van vrouwen in Verzet
Ook in de tentoonstelling ‘De vele gezichten van Vrouwen in Verzet’ kunnen scholieren de lokale verhalen ontdekken van vrouwen die werkzaam waren in het verzet tijdens WOII. Kinderen vanaf zeven jaar kunnen aan de hand van een leeg persoonsbewijs met zoek-, kijk- en doe opdrachten samen de verhalen van Noord-Hollandse verzetsvrouwen ontdekken. Naast de bekende verhalen van Hannie Schaft, Truus en Freddie Oversteegen worden er ook verhalen verteld van verzetsvrouwen die minder bekend zijn maar ook hele belangrijke en dappere werkzaamheden hebben verricht.
Stichting In mijn Buurt – Leren door ontmoeting
Bij In mijn Buurt staat de ontmoeting tussen jong en oud centraal. Door heel Nederland nemen wij leerlingen mee naar de huiskamers van oudere buurtbewoners om daar hun persoonlijke verhaal uit de eerste hand te horen. Een verhaal over de Tweede Wereldoorlog, over migratie of over het koloniale verleden. Al jaren geven wij les in drie thema’s: Oorlog in mijn Buurt, Koloniale Sporen in mijn Buurt en Aankomst in mijn Buurt. Door het jaar heen ontvangen in heel Nederland de nieuwe Erfgoeddragers hun medaille en vertellen zij een verhaal door.
Praktische informatie
Datum: Woensdag 20 april
Programma: 16.00 – 17.00 uur (inloop 15.30 uur)
Locatie: Janskerk, Noord-Hollands Archief, Jansstraat 40, 2011 RX Haarlem. Entree is gratis.
Graag aanmelden via communicatie@noord-hollandsarchief.nl o.v.v. Huldiging Erfgoeddragers.
Bron: Noord-Hollands Archief
Publicatiedatum: 17/04/2022
Vul deze informatie aan of geef een reactie.