Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hortus Alkmaar start fondsenwervingsactie

Met het lanceren van de actiewebsite www.redhortusalkmaar.nl heeft boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten op 26 juli jl. het startsein gegeven voor een grote fondsenwervingscampagne.

Hortus Alkmaar heeft in eerste instantie een bedrag van € 550.000,- nodig voor de aankoop van een deel van de grond en het duurzaam verbeteren van de accommodatie. Alleen zo kan de stichting de continuïteit én kwaliteit van het natuurhistorisch erfgoed naar de toekomst veiligstellen.

Hanne Tersmette, boswachter van Natuurmonumenten en ambassadeur van de campagne, samen met Hans Cornelisse, voorzitter van Hortus Alkmaar. Foto: Hortus Alkmaar.

Perceel aankopen

Stichting Hortus Alkmaar huurt nu drie kavels grond: de bezoekerstuin, de productietuin (beide oorspronkelijk van VSM) en de thematuinen (van gemeente Alkmaar). Onlangs zijn het voormalige VSM-gebouw met de bijbehorende tuinkavels door VSM overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Deze heeft de bezoekerstuin (3.000 m2) te koop aangeboden aan Hortus Alkmaar. De rest van de grond, zo’n 5.000 m2, die de hortus nu gebruikt voor het verbouwen van geneeskrachtige kruiden, moet eind 2018 leeg worden opgeleverd zodat het kan worden ontwikkeld als bouwgrond.
Het bestuur van de stichting Hortus Alkmaar wil het perceel van de bezoekerstuin begin 2019 aankopen van de nieuwe eigenaar. Echter, de eigen middelen zijn hiervoor te beperkt. Door middel van deze fondsenwervingscampagne, gericht op particulieren en bedrijven met een groen hart, hoopt de stichting haar doel te realiseren.

 

Bedreigde planten

Hortus Alkmaar kan alléén blijven bestaan als het de grond kan kopen waarop de tuin nu gevestigd is. De prachtige tuin herbergt veel bijzondere planten, waaronder een groot aantal bedreigde soorten, en een schat aan insecten, vogels en waterdieren. De collectie geneeskrachtige kruiden is één van de grootste in Nederland. De tuin heeft sinds 1997 het EKO-keurmerk van Skal. Dit betekent dat in de tuin op 100% biologische wijze wordt geteeld. Hortus Alkmaar maakt ook deel uit van een ecologische verbindingszone.
Voor veel bezoekers is de Hortus een oase van rust. Voor anderen is het juist de plek waar je nieuwe dingen ontdekt en waar je helemaal jezelf kunt zijn. Het is een plek vol inspiratie en educatie waar iedereen, jong én oud, iets kan vinden.

 

De geschiedenis van Hortus Alkmaar

De tuin is in 1981 door VSM opgericht als productietuin voor homeopathische geneesmiddelen. Toen VSM de productie naar Duitsland verplaatste heeft een groep betrokken mensen en Alkmaarse ondernemers de stichting Hortus Alkmaar opgericht om te voorkomen dat de tuin verloren zou gaan. Inmiddels zijn er meer dan 100 vrijwilligers, die samen met een viertal betaalde specialisten deze bijzondere plek onderhouden. De tuin is in de loop der jaren uitgebreid en omgevormd tot een gastvrije belevingstuin met kweekvelden, een bezoekerscentrum, terrassen en een theetuin. Met gemiddeld zo’n 10.000 betalende bezoekers per jaar is de hortus een populaire locatie voor natuur- en plantenliefhebbers.

Meer info: www.redhortusalkmaar.nl

Publicatiedatum: 26/07/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.