Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Herbestemming voormalig leeuwenverblijf in ARTIS

ARTIS in Amsterdam begint dit najaar met de transformatie van het voormalige leeuwenverblijf. Het Kerbertterras krijgt nieuw leven als onderdeel van een groter gebied voor bedreigde diersoorten uit Madagaskar. Het te restaureren rijksmonument wordt met luchttunnels o.a. verbonden met het tegenoverliggende Lemurenland.

ARTIS bestemt het nieuwe gebied voor kleinere diersoorten die al in ARTIS-Park leven: de rode vari’s samen met een andere halfapensoort, de ringstaartmaki, en de Madagaskar stralenschildpad. Het nieuwe gebied is een ontwerp van Atelierfront.

Verrijkende leefomgeving

Volgens manager Tjerk ter Meulen van Dier en Plant is het gelukt om het 100 jaar oude rijksmonument op creatieve wijze te verbinden met de omgeving. “Hiermee geven we de dieren een extra verrijkende leefomgeving met allerlei deelgebieden én komt het iconische rijksmonument volledig tot zijn recht. Bovendien is dit een kans om de sterk bedreigde biodiversiteit van Madagaskar onder de aandacht te brengen. Veel mensen kennen de charismatische halfapen, ook wel lemuren, zoals de ringstaartmaki’s en de rode vari’s. Wat menigeen niet weet is dat 98 procent van de 112 ons bekende lemurensoorten met uitsterven wordt bedreigd”.

Biodiversiteit

Ruim 80 procent van de planten- en diersoorten op Madagaskar komen nergens anders ter wereld voor. Het eiland aan de oostkust van Afrika scheidde zich ongeveer 88 miljoen jaar geleden af van het Indiase subcontinent.

Deze langdurige isolatie stelde soorten in staat zich grotendeels los van het vasteland te ontwikkelen. Het nieuwe verblijf in ARTIS-Park wordt geïnspireerd op de verschillende soorten landschappen op het eiland, van natte tropische bossen tot dorre woestijnen en gebergten. Juist die grote diversiteit aan landschappen heeft bijgedragen aan het ontstaan van de vele unieke soorten, omdat elke soort zich heeft aangepast aan haar specifieke leefomgeving.

Artist impression van het nieuwe Kerbertterras in ARTIS. Foto: Atelierfront.

Bedreigd

Op het ogenblik worden nu zeker 700 soorten op Madagaskar met uitsterven bedreigd. Bijzondere diersoorten zoals de olifantsvogel, die 300 jaar geleden nog op het eiland rondliep, zijn zelfs al helemaal verdwenen. Bezoekers van ARTIS-Park komen rondom het nieuwe verblijf straks meer te weten over Madagaskar’s rijke biodiversiteit en wat we kunnen doen om de kwetsbare soorten te beschermen.

Erfgoed

ARTIS, één van de vijf oudste dierentuinen ter wereld, draagt ook zorg voor het erfgoed van 26 rijksmonumenten en 1 gemeentelijk monument, waaronder meerdere dierverblijven. Het Kerbertterras is genoemd naar de in 1927 overleden ARTIS-directeur Coenraad Kerbert. Het ontwerp is van Bert Johan Ouëndag (1861-1932) en zijn zoon Willem Bert (1899-1967), ook bekend van gebouwen zoals de Heineken Brouwerij in Amsterdam en de Bijenkorf in Rotterdam.

Alhoewel het dierverblijf destijds revolutionair was vanwege het open karakter met een waterbarrière in plaats van tralies, zijn deze inzichten radicaal veranderd. Het nieuwe ontwerp brengt het Kerbertterras volgens de ARTIS-directie naar de huidige tijd met behoud van de historische waarde.

Terras tijdelijk open voor publiek

Het Kerbertterras is tot de aftrap van de renovatie tijdelijk toegankelijk voor bezoekers. Via een ponton lopen ze over het water het terras op.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 29/06/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.