Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Reconstructie gezicht gesneuvelde Russische soldaat 1799

Op 4 oktober onthult Huis van Hilde het gezicht van een in 1799 gesneuvelde Russische soldaat. Zijn herkomst is op grond van DNA-onderzoek achterhaald en zijn gezicht is met forensische technieken gereconstrueerd.

De Rus maakt deel uit van de nieuwe tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ over de Brits-Russische invasie in 1799. Bij bloedige veldslagen, onder andere bij Castricum, lieten tienduizenden soldaten het leven. Nog altijd komen er menselijke resten en bezittingen uit het Noord-Hollandse duinzand te voorschijn. Zo ook een skelet dat in 2017 bij Bergen is opgegraven en nu voor het eerst te zien is, naast andere archeologische vondsten.

Russische mijterplaat, uit de tijd van de Slag bij Bergen op 19 september 1799 – gevonden omstreeks 1850 in de Verbrande Pan

In 1799 trok een invasiemacht van 40.000 Russische en Engelse soldaten in Noord-Holland ten strijde tegen een Bataafs-Frans leger, om de Hollandse vloot uit te schakelen en een einde te maken aan de Bataafse Republiek. Tijdens diverse veldslagen sneuvelden vooral veel Russische soldaten. Een beslissende slag vond plaats bij Castricum op 6 oktober. Veel lichamen verdwenen onder het zand. De tentoonstelling belicht het verloop van de strijd en het effect van de oorlog op het leven in de regio. Archeologische vondsten en prenten uit de Provinciale Atlas illustreren wat in de duinen plaatsvond. Te zien zijn persoonlijke bezittingen van soldaten, onderdelen van uniformen zoals knopen en emblemen, een mijterplaat van Russische herkomst, wapens waaronder een musket en een sabel, koperen beslag van uitrustingen, medailles en geld uit 1799. Alledaagse gebruiksvoorwerpen geven een beeld van het burgerleven van toen.

De Rus wordt uit de vitrine van Huis van Hilde gehaald voor gezichtsreconstructie

Het nieuwe gezicht van de Russische soldaat 

Hoogtepunt van de expositie is de gezichtsreconstructie van een gesneuvelde soldaat die in opdracht van de provincie Noord-Holland is vervaardigd. Het gaat om het gelaat van een Russische man die in Castricum het leven liet. Zijn skelet is vlak bij Huis van Hilde gevonden. Met forensische technieken kon het gezicht worden gereconstrueerd. De Rus oogt vermoeid, en dat is met opzet. Bekend is dat de Russen een slechte bevoorrading hadden en daardoor sterk verzwakt waren. Om de herkomst van de soldaat te bepalen werd ook DNA-onderzoek ingezet. Het verrassende resultaat daarvan wordt in de tentoonstelling gepresenteerd.

Historieprent Slag bij Castricum door D. Langendijk (1748-1805) en R. Vinkeles (1741-1816) uit Provinciale Atlas

Hildes Verjaardag en activiteiten herfstvakantie

Op 21 oktober wordt in Huis van Hilde Hildes Verjaardag gevierd met een groot spektakel in Napoleontische sfeer op het Westerplein. Bezoekers kunnen ervaren hoe het er in zo’n legerkamp aan toe ging; ondanks de strijd ging het leven in 1799 gewoon door. In de herfstvakantie is er een programma vol leuke en leerzame kinderactiviteiten. In de lezingenserie ‘Hilde kan me nog meer vertellen 2.0’ wordt aandacht besteed aan historische en archeologische aspecten van de strijd. Museumcafé Hildes Heerlykhyd biedt 18e-eeuwse gerechten uit Frankrijk, Engeland en Rusland.

Tentoonstelling ‘Vijand in ’t Zand; 1799, de Russen en de Engelsen vallen aan’, 5 oktober 2018 t/m 31 maart 2019
Geopend: di t/m vrij 9-17 uur; za en zo 11-17 uur; Westerplein 6, 1901 NA Castricum, huisvanhilde.nl

Publicatiedatum: 28/09/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.