De expositie is gebaseerd op het boek van historica en gastconservator Els Kloek. Zij publiceerde in 2013 al ‘1001 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis’, dat tot beste geschiedenisboek aller tijden werd uitgeroepen. Vervolgens verdiepte ze zich in de geschiedenis van vrouwen in de 20 ste eeuw, waar deze tentoonstelling op is gebaseerd.
Beroemd/berucht
Sommige vrouwen zijn beroemd of juist berucht, anderen nauwelijks bekend. Het waren politica’s, feministen, wetenschapsters, sportvrouwen, directrices of vrijheidstrijdsters. De vrouwen streden voor rechten, ze veroverden het publieke domein, ze zaten in het verzet, of juist bij de NSB, ze pleegden aanslagen, ze excelleerden in vormen van kunst of ze wilden de wereld veranderen. Vrouwen waren betrokken bij grote gebeurtenissen als de kiesrechtstrijd, de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw en de jeugdrevolte. Maar ook minder bekende gebeurtenissen komen in de tentoonstelling aan bod.
Portretten
De vrouwen die worden belicht zijn zeer verschillend. Van Maria Vlier, dochter van een in slavernij geboren moeder, die in 1863 het allereerste schoolboek over de Surinaamse geschiedenis maakte tot Wilhelmina Drucker, die in 1894 de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht oprichtte. Van Aletta Jacobs, die vóór geboortebeperking en tégen prostitutie vocht tot Beatrix de Rijk, die in 1911 als eerste Nederlandse vrouw het vliegbevret haalde. En van Rie Cramer die de Nederlandse kinderliteratuur vernieuwde tot Amy Groskamp ten Have, die bekend werd met haar etiquetteboek ‘Hoe hoort het eigenlijk?’ (1939), dat 36 herdrukken beleefde. In totaal zijn er 200 portretten van vrouwen te zien, naast meer dan 300 zeer uiteenlopende voorwerpen, zoals een bril, een kledingstuk of schaatsen.
De expositie ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’, die 3 oktober 2018 werd geopend door Koning Willem-Alexander, is tot en met 10 maart 2019 in het Amsterdam Museum te zien.
Publicatiedatum: 05/10/2018
Vul deze informatie aan of geef een reactie.