Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Fortwachter-registers Stelling van Amsterdam gedigitaliseerd

In 2019 heeft het Kenniscentrum Waterlinies de fortwachter-registers 1852-1940 gedigitaliseerd. Het doel was om landelijk de namen openbaar te maken en een verband te leggen tussen militair erfgoed en genealogie. Het register is nu online raadpleegbaar.

“Hij blijkt een bet-overgrootvader van me te zijn!” schreef Marco Lauret van Fortbrouwerij Duits & Lauret op Fort bij Everdingen. Medewerkers van het Kenniscentrum Waterlinies hadden hem een van de gevonden namen voorgelegd. Het gaat om Johannes Hendrikus Lauret, die fortwachter in Weesp en Ellewoutsdijk was. Het Kenniscentrum Waterlinies hoopt op veel meer van dit soort vondsten, zeker als daardoor foto’s en documenten in families opduiken en verklaard kunnen worden.

Door het project zijn er ook min of meer onbekende locaties in beeld gekomen, zoals verdwenen kustbatterijen bij Rockanje en op Vlieland. Maar ook legerplaatsen, zoals de Legerplaats bij Donderen (Drenthe) waar de schietbanen nog in het terrein te herkennen zijn als wandelbos “Koegelbargen”. Tevens bleek de functie van militaire sluiswachters bestaan te hebben.

Fort Hoofddorp, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, 1994. Collectie Historisch Archief Haarlemmermeer, Noord-Hollands Archief.

De bronnen zelf zijn niet compleet, soms overlappend, bevatten fouten en zijn handgeschreven met hier en daar doorhalingen, zodat het niet eenvoudig is om een volledig betrouwbare digitalisering uit te voeren. Bovendien zijn de namen van de forten in de loop der tijd op verschillende manieren geschreven. Het Kenniscentrum Waterlinies dankt alle vrijwilligers die veel moeite hebben gedaan om de data zo goed mogelijk in te voeren. Ook het Nationaal Archief heeft medewerking verleent en het Centraal Bureau voor Genealogie bood een digitale verwijzing naar hun website voor meer informatie.

Het Kenniscentrum Waterlinies blijft de gegevens verder verrijken, waardoor momenteel nog niet alle informatie beschikbaar is. Maar vanaf 11 december is het online Fortwachters Register al te raadplegen, via de website van het Documentatiecentrum Stelling van Amsterdam. Ben je geïnteresseerd in forten, dan geeft het je een lijst van fortwachters. Ben je bezig met stamboomonderzoek, dan levert het nieuwe aanknopingspunten op. Ga op digitale ontdekkingstocht!

Tekst: Kenniscentrum Waterlinies

Publicatiedatum: 20/12/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.