Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Expositie ‘Oorlog in het dorp’ in Kwadijk

Op zaterdag 30 april en zondag 1 mei is tussen 13.00 en 16.00 uur de expositie ‘Oorlog in het dorp’ te bekijken in Kwadijk. De tentoonstelling toont onder meer voorwerpen, dagboeken en filmpjes uit oorlogstijd.

Getoond worden diverse onderwerpen waaronder Inundatie, het bijzondere project Vakantie in de Zeevangdorpen, Burgemeesters in oorlogstijd, Klaas Mulder en het verzet en Verboden nieuws en propaganda. Daarnaast zijn er vele voorwerpen uit de oorlog te zien, waaronder zelfgemaakte sieraden en lepeltjes van munten als stil protest tegen de Duitse bezetter, voedselblikken die aan het eind van de oorlog in het kader van de Operatie Manna zijn uitgeworpen.

Maar ook voorwerpen en documenten van een dwangarbeider, oorlogsproducten, waaronder zeep en sigaren en persoonsbewijzen die vanaf 1941 door de bezetter werden verplicht voor iedereen vanaf 15 jaar. Bijzonder zijn ook de oorlogsdagboeken van Siem Laan en Chris Lenstra. Daarnaast worden tijdens de tentoonstelling korte filmpjes over de oorlog vertoond, en Jan Wijhenke, Joop Haan, Piet Garms en Jan Zijp vertellen over hun jeugdherinneringen aan de oorlog.

Sieraden en lepeltjes van munten. Via Oud-Quadyck.

‘Oorlog in het dorp’ is mede mogelijk gemaakt door subsidie van gemeente Edam-Volendam in het kader van de viering van 75 Jaar Vrijheid.

De tentoonstelling is alleen op zaterdag 30 april en zondag 1 mei tussen 13.00 en 16.00 uur te zien bij Oud-Quadyck, Kwadijk 25 in Kwadijk. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.oud-quadyck.nl.

Enkele documenten. Via Oud-Quadyck.

Bron: Oud-Quadyck

Publicatiedatum: 30/04/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.