Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Entree Amsterdam CS krijgt haar aloude luister terug

De entree van Amsterdam CS zal na decennia toch worden teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De ingrijpende renovatie van de Cuypershal zal een vol jaar gaan duren. Volgens ProRail beginnen de werkzaamheden nog dit jaar en zal het werk in twee fases worden uitgevoerd.

Cuypershal

Het werk omvat restauratie en renovatie van zowel de Cuypershal als de Oostvleugel, die de hal met de Oosttunnel verbindt. Daarmee krijgt de Cuypershal, als toegangspoort met prachtige historische details, zijn oorspronkelijke karakter weer terug. Zoals dat architect Pierre Cuypers voor ogen stond in 1889, bij de oplevering van het station. In juli 2020 werd officieel de trap in gebruik genomen, die de Cuypershal verbindt met het metrostation.

Het werk wordt in twee fases uitgevoerd. Ze starten met het vervangen van de vloer in de Cuypershal, het maken van nieuwe voordeuren, en het herstel van de voorgevel van de Cuypershal.

Stationsgebouw Amsterdam Centraal, beeld: Slaunger, via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Voorzijde van het station

Vanaf begin 2024 worden de rijtuigkappen en de luifel teruggeplaatst aan de voorzijde van het station. Die zijn vanwege de bouw van de Noord/Zuidlijn indertijd verwijderd en opgeslagen. In een vervolgfase komt een loopbrug met balkons op de eerste verdieping, waar nu kantoorruimtes zijn. Monumentale kroonluchters zullen de hal verlichten, zegt een woordvoerder. “De prachtig geornamenteerde plafonds, de verfijnde metselwerken en de monumentale kolommen gaan we restaureren.”

Bronnen: Erfgoedstem en Prorail

Publicatiedatum: 07/11/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.