Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Een zwarte WIC-bediende stapt het schilderij uit

De Gouden Eeuw, zo genoemd omdat handel met verre oorden welvaart bracht, vertelt meestal het verhaal van regenten en kooplui. Het Westfries Museum (WFM) gooit het nu eens over een andere boeg.

Vanaf zondag 12 mei kruipt verhalenverteller Julian Wijnstein in de huid van de zwarte bediende Tabo Jansz. Tabo werkte jarenlang voor de Hoornse regent Adriaan van Bredehoff (1672-1733) en is samen met zijn meester verenigd op een schilderij dat in het Westfries Museum hangt. Al wandelend laat Wijnstein je door de ogen van Tabo Jansz naar het Hoorn van de Gouden Eeuw kijken. Dat levert veel nieuwe verhalen en verrassende gezichtspunten op.

Julian Wijnstein is een Hoornse verhalenverteller met Surinaamse roots, die eerder betrokken was bij voorstellingen van Op Roet en historische verhalen op en rond de Halve Maen.

De vertelwandeling ‘Tabo en jij’ begint en eindigt in het Westfries Museum bij het schilderij van Adriaan van Bredehoff en zijn zwarte bediende. Ze werden in 1727 samen geportretteerd door de Delftse schilder Nicolaas Verkolje.

Julian Wijnstein naast het portret waarop Tabo Jansz staat afgebeeld. Foto door Benno Ellerbroek, Westfries Museum.

Slavenhandel

Van Bredehoff was bewindvoerder (directielid) van de West-Indische Compagnie (WIC). Deze handelscompagnie had het staatsmonopolie op de handel en scheepvaart in Westelijk Afrika, Noord- en Zuid-Amerika en de Caraïben. En daarmee ook op de slavenhandel tussen deze gebieden. Op de Binnenluiendijk had de compagnie in Hoorn een eigen hoofdkantoor.

Met ‘Tabo en jij’ willen Wijnstein en het WFM in het jaar van de Gouden Eeuw het verhaal van de WIC vertellen dan minder bekend is dan dat van de VOC. Het is een gedeelde geschiedenis waarin slavernij een belangrijke rol speelt. Door in de huid van Tabo te kruipen, wil Wijnstein de zwarte bediende een stem geven, een stem die hij nooit heeft gehad en die nooit is gehoord.

Bonck

In de wandeling door Hoorn zitten twee bijzondere stops: de Grote Kerk en museumhuis Bonck, het zeventiende-eeuwse koopmanshuis naast het WIC-gebouw. Bij de Grote Kerk wordt verteld hoe Van Bredehoff ooit tot burgemeester werd verkozen en bij museumhuis Bonck krijgen de wandelaars een passend drankje plus verhaal aangeboden. De wandeling eindigt weer in het Westfries Museum.

In totaal vinden tussen 12 mei en 1 september zeventien wandelingen plaats, die allen op zondag plaatsvinden, om 13.30 uur. De wandelingen zijn geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar die in geschiedenis is geïnteresseerd. De kosten bedragen € 15,- (inclusief drankje) voor volwassenen. Museumkaarthouders betalen € 9,-, jeugd tot 18 jaar betaalt € 6,-. Reserveren kan via www.wfm.nl/vertelwandeling.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 02/05/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.