Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Duurzaam herstel van iconische panden Zeedijk

Vastgoedbeheerder NV Zeedijk en restauratieaannemer Nico de Bont hebben een overeenkomst getekend voor het renoveren van twee historische panden in Amsterdam. Zeedijk 63 – bekend van Café ’t Mandje – en Zeedijk 80 worden duurzaam onder handen genomen. De klus is naar verwachting eind dit jaar geklaard.

Beide partijen hebben op de Oudezijds Voorburgwal eerder al succesvol samengewerkt aan herbestemming van een historisch grachtenpand. De partners hechten veel waarde aan sociale duurzaamheid en duurzame impact. “Wij gaan er samen voor zorgen dat dit prachtige maatschappelijke erfgoed, nauw verbonden met de cultuur en geschiedenis van de stad, behouden blijft voor toekomstige generaties. Het blijft een ontmoetingsplek die hoort bij Amsterdam”, verklaart directeur Janny Alberts van de NV Zeedijk.

 Zeedijk 63

Het bijna 100 jaar oude Café ’t Mandje is in de hoofdstad en daarbuiten een begrip, vooral voor de LHBTQI gemeenschap. Het is gevestigd op de Zeedijk 63, een historisch pand uit 1760 dat nu toekomstbestendig wordt gerenoveerd.

De begane grond ondergaat enkele kleine ingrepen. De toiletgroep van het café wordt uitgebreid en de meterkast wordt vernieuwd. Het hele pand gaat van het gas af. Voor de werkzaamheden wordt het café tijdelijk gesloten. De eerste verdieping wordt ingericht als museumstuk dat inzicht geeft in het leven van de vrouw die het café in 1927 oprichtte: Bet van Beeren (‘tante Bet’). Aan de achterzijde wordt een vergaderruimte ingericht in de sfeer van ‘t Mandje. De grootste ingrepen vinden plaats op de etages 2, 3 en 4. Op elk van deze verdiepingen komt een logement waar bij de renovatie zoveel mogelijk biobased materialen worden toegepast. De kozijnen en de vensters worden vervangen en het dak geïsoleerd. Alberts: “De sfeer en uitbating van het café in de afgelopen (bijna) 100 jaar zal de komende 100 jaar wat ons betreft hetzelfde blijven”.

Gevel Zeedijk 63 in Amsterdam. Foto: Arjen Veldt/Nico de Bont.

Zeedijk 80

Zeedijk 80 uit 1887 op de hoek van de Zeedijk en de Korte Stormsteeg staat aan de vooravond van diverse ingrepen. De kelder wordt opnieuw gefundeerd waarvoor een deel van de gevelpui en vloer tijdelijk worden verwijderd.

Het pand, met een verhuurbare winkel op de begane grond, wordt volledig gasloos en krijgt zonnepanelen op het dak. Boven de winkel komen drie nieuwe appartementen. Ook hierbij wordt volgens de samenwerkende partners zoveel mogelijk gebruik gemaakt van biobased materialen. Het dak wordt vernieuwd en opnieuw met leien bedekt.

Biobased isoleren

“Nico de Bont is gestopt met glas- en steenwol”, zegt Eddy de Veer, vestigingsmanager van de restauratieaannemer in Amsterdam. “Niet alleen passen biobased materialen perfect in een monument – ze sluiten aan bij vroegere bouwwijzen. Bovendien hebben ze zeer krachtige eigenschappen. Faseverschuiving is hier een mooi voorbeeld van, waardoor het binnen veel langer koel blijft tijdens warme dagen. Daarnaast dragen natuurlijke materialen positief bij op het gebied van isolatie, akoestiek, brandwerendheid en vochthuishouding. Allemaal erg belangrijk voor een duurzaam behoud en gezond klimaat in een monumentale omgeving”.

Bron: Monumentaal

Publicatiedatum: 14/05/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.