Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Duizelingwekkende lezing over de Gouden Eeuw

Fascinerend, spectaculair, duizelingwekkend, je hoeft het Westfries Museum niet te vertellen hoe je een lezing over de Gouden Eeuw moet verkopen.

Feit is echter dat Ad Geerdink, directeur van genoemd museum in Hoorn, boeiend over de Gouden Eeuw kan vertellen. En dat gaat hij zondagavond 2 september dan ook doen in openluchttheater ‘De Ontdecking’ in Enkhuizen.

Illustratie: Westfries Museum/Grapefruit Moon

In het spectaculaire decor van dit muziektheater neemt de museumdirecteur zijn publiek mee op een ‘duizelingwekkende’ ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw, waarin Hoorn en Enkhuizen zich ontwikkelden tot wereldsteden. Zijn lezing wordt ondersteund door ‘oogstrelende’ animaties en live gespeelde 17e eeuwse muziek van De Zoete Inval.

De museumdirecteur heeft zijn lezing De Verwonderingh genoemd, omdat hij zich nog iedere week over de Gouden Eeuw verwondert. In zijn lezing probeert Geerdink een verklaring te vinden voor het historische gegeven dat een klein en nietig gebied als de Noordelijke Nederlanden, met amper 1,5 miljoen inwoners, zich kon ontwikkelen tot hét handelscentrum van de wereld.

‘Men stapte op een schip, reisde naar de andere kant van de wereld en zag handel. Mensen waren schipper, koopman, reder, patroon van een kolonie en blaakten van energie, ondernemingslust en zelfvertrouwen. Het ultieme voorbeeld daarvan was David Pietersz de Vries uit Hoorn voor wie de hele wereld een speltoneel was. Waar kwam dat ongelooflijke zelfvertrouwen vandaan?’

Ad Geerdink gaat ook in op de vraag wat het ontdekken van heel nieuwe werelden betekende voor de thuisblijvers. Wat gebeurde er in de Westfriese huiskamers, hoe veranderden eetgewoonten, wat betekende het voor de mode en met welke onbekende planten, bloemen, dieren en mensen kregen zij te maken? ‘Je kan je helemaal voorstellen hoe de mensen met ogen op steeltjes de eerste Afrikanen of Chinezen op de Dam zagen lopen.’ In een, twee generaties veranderde hun leefwereld totaal.

In De Verwonderingh passeren vele en kleine verwonderingen de revue. Zoals die over de selfmade wetenschapper Frederik Ruysch, die van apothekersleerling opklom tot een van de meest toonaangevende anatomen van zijn tijd. En wat te denken van een loterij in Zwaag om Christenslaven vrij te kopen? En dat zijn nog maar enkele voorbeelden uit het vat vol verhalen waaruit museumdirecteur Geerdink kan putten.

De lezing vindt zondag 2 september plaats in het openluchttheater De Ontdecking aan de Kooizandweg in Enkhuizen en begint om 20.30 uur. Kaarten kosten € 17,50. Zie www.deontdeckingh.nl.

 

Publicatiedatum: 20/08/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.