Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Drie nieuwe kerken bij ‘Grootste Museum van Nederland’

De Nieuwe Sint Bavo Kathedraal in Haarlem, de Munsterkerk in Roermond en de Walburgiskerk in Zutphen sluiten zich aan bij het Grootste Museum van Nederland.

Dit ‘museum’ is een samenwerking tussen Museum Catharijneconvent en zestien kerken en synagogen door heel het land. In het eerste half jaar na start van het initiatief in de zomer van 2017 bezochten 100.000 extra bezoekers de toen nog dertien aangesloten kerken en synagogen bezocht en maakten kennis met de bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken van het gezamenlijke religieus erfgoed. Met het toevoegen van drie nieuwe locaties zet initiatiefnemer Museum Catharijneconvent samen met de kerken een volgende stap in het toegankelijk maken van het nationaal religieus erfgoed.

Nieuwe Sint Bavo Kathedraal, Haarlem Foto: Tasja via Wikimedia CC BY-SA 3.0

Succesvol eerste jaar
Nederlanders bezoeken in het buitenland de ene kathedraal na de andere, maar in eigen land lopen ze eraan voorbij. Met de opening van het Grootste Museum van Nederland in de zomer van 2017 is een eerste stap gezet om dit te veranderen. Het afgelopen jaar bekeken zo’n honderdduizend mensen extra de ruim 8500 orgelpijpen, 85 kroonluchters, meer dan 320.000 kaarsjes en 1500 m2 glas-in-loodramen, verspreid over bijna 22.000 m2 vloeroppervlakte.

Grotere spreiding en diversiteit
Met de drie nieuwe locaties wordt niet alleen de landelijke dekking verbeterd, maar ook de variëteit in historische periodes, architectuur en kunstwerken vergroot. Vanaf 14 juli worden ook in de Romaanse Munsterkerk in Roermond, de imposante Kathedraal van Haarlem en de schilderachtige Walburgiskerk in Zutphen vele verborgen schatten belicht. Net als bij de andere locaties van het Grootste Museum van Nederland biedt een audiotour verdieping. Bezoekers horen al dwalend door de kerk bijzondere verhalen of kunnen aan de hand van de tour alle highlights ontdekken.

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij en een bijdrage van het Mondriaan Fonds.
Kijk voor de deelnemende locaties op grootstemuseum.nl.

 

Bron: De Erfgoedstem

Publicatiedatum: 19/07/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.