De verdwenen middenstand van Kolhorn

Een team van vrijwilligers van het Museum de Turfschuur heeft een expositie ingericht over de verdwenen middenstand van Kolhorn. De opening werd op 3 mei verricht door Piet van de Kreeke, de laatste ambachtelijk slager uit Kolhorn. De expositie zal tot eind september te zien zijn in de Turfschuur.

Book 1 min

Tines Kleine, voorzitter van museum De Turfschuur: “We hebben besloten om een tentoonstelling te organiseren die wat dichter op het dorp zat” .

In Kolhorn bleken er dertig middenstanders te zijn geweest. Dit waren vaak kleine winkeltjes die beheerd werden door vrouwen als extra inkomen bovenop het inkomen van hun echtgenoot. Er zijn in het dorp een aantal kruideniers, bakkers, een snoepwinkeltje, een schoenenzaak, een potten- en pannenwinkel, een fietsenwinkel, een schilderswinkel, een groenteboer en slagers geweest.

Door de opkomst van de supermarkt verdween in de jaren 1960 de middenstand.

Museum de Turfschuur is elke zaterdag en zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend, vanaf zaterdag 30 april 2022 tot en met zondag 25 september 2022. U bent in het weekend zonder reservering welkom. Elke donderdag en vrijdag is het museum alleen op afspraak geopend van 11:00 tot 17:00 uur.

Reserveren voor de donderdag of vrijdag kan door te bellen naar 06 82467517 en naam en telefoonnummer in te spreken, dan wordt u teruggebeld. Of mail uw contactgegevens en de dag/datum waarop u het museum wilt bezoeken naar info@stichtingmuseumkolhorn.nl.

Bronnen: Museum de Turfschuur in Kolhorn en Noordkop Centraal

Publicatiedatum: 17/05/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

2 reacties
 • Aad de Booij schreef:

  Vanaf 8 mei a.s. is het museum weer open. Maar wel met aangepaste openingstijden. Kan ik een vervangende tekst aanleveren? Zo ja hoe en waar?

 • Aad de Booij schreef:

  Het Museum is dit jaar geopend vanaf 6 mei 2023 tot en met 30 september 2023
  Elke Zaterdag en Zondag van 13:00 uur tot 16:30 uur.
  Naast deze vaste openingstijden voor groepen vanaf 4 personen op afspraak open.
  Stuur daarvoor een email naar info@stichtingmuseumkolhorn.nl

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN