Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De musea mogen weer open!

'We mogen weer', schrijft het Amsterdamse filmcentrum Eye. En ze zijn niet het enige museum dat de deuren weer wijd open gooit voor publiek. Vanaf woensdag 26 januari mogen alle culturele locaties weer open en déze musea hebben er in ieder geval enorm veel zin in.

We beginnen met Museum Kennemerland in Beverwijk, dat zaterdag 29 en zondag 30 januari tussen twee en vijf uur bezoekers gratis toegang biedt tot de tentoonstelling ‘De Gedekte Tafel’. De expositie geeft een inkijkje in de eetcultuur door de eeuwen heen. Over ontbijt, lunch en diner, maar ook over thee- en koffiepauzes. De ruimte is beperkt, dus reserveren wordt aanbevolen.

In het Stedelijk Museum Alkmaar zijn ze ook maar wat blij dat ze weer open mogen, want ze hebben een indrukwekkende tentoonstelling van de zeventiende-eeuwse Alkmaarse meester Allart van Everdingen in huis, onder de titel ‘Het ruige landschap’. Alle bruikleengevers gingen er mee akkoord om hun werken nog een tijdje langer uit te lenen. Van een paar kwetsbare tekeningen moest het museum weliswaar afscheid nemen, maar die lege plekken zijn inmiddels opgevuld met tekeningen van Van Everdingen die nog nooit eerder waren te zien. Reserveer hier een plekje.

Allart van Everdingen, Bomen aan het water, ca 1650-1660. Stedelijk Museum Alkmaar. Foto: René Gerritsen.

Het Zandvoorts Museum toont ‘wonderschone’ beelden, dus ze zouden het leuk vinden als u even langskomt. Met een coronatoegangsbewijs én een mondkapje, dat wel, maar dat geldt voor alle musea. Per vijf vierkante meter wordt één bezoeker toegelaten, maar u hoeft geen meetlint mee te nemen. Zie voor verder informatie de website van het museum.

Het Van Gogh Museum aan het Amsterdamse Museumplein is ook weer opgelucht dat de culturele sector weer open mag, dus ‘kom je zintuigen voeden’. De tentoonstelling ‘De aardappeleters: misser of meesterwerk?’ is nog tot en met 13 februari 2022 te zien. ‘Genoten van de uitleg over het ontstaan van De Aardappeleters,’ schrijft een bezoeker op de website, dus als u ook eens wilt genieten, dan kunt u hier uw bezoek plannen.

Wonderschone beelden in het Zandvoorts Museum. Foto’s: Zandvoorts Museum.

En als u dan toch in Amsterdam bent, kunt u dat wellicht combineren met een film. Filmmuseum Eye, dat vanaf Amsterdam Centraal Station aan de overkant van het IJ ligt, draait bijvoorbeeld het nieuwste werk van Paul Thomas Anderson, Licorice Pizza, op 70 mm nog wel, terwijl daar ook The Tragedy of Macbeth in zwart-wit is te zien, met Denzel Washington. Aan klassiekers overigens geen gebrek, want je kunt er ook kijken naar West Side Story uit 1961 en La Notte uit 1960. Het volledige aanbod is hier te zien.

Het Muiderslot heeft een heuse ijsbaan aangelegd, de lichtjes branden en de chocomelk is warm, dus eigenlijk is geen reden om niet naar Muiden af te reizen. Van tevoren wel even reserveren. Op 5, 6, 12 en 13 februari organiseert het kasteel bovendien ‘warme rondleidingen’ voor jong en oud.

Schaatsen bij het Muiderslot. Foto: Muiderslot.

De medewerkers van het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn zijn ook blij dat ze weer bezoekers mogen ontvangen. Je kunt er nog steeds terecht voor een paar leuke tentoonstellingen over ‘Jan, Jans en de kinderen’ en 70 jaar kindertelevisie, met Swiebertje, Pipo en andere grappenmakers. Reserveren hoeft niet, want er is genoeg ruimte om afstand te houden. Wil je meer weten, kijk dan hier.

Tot slot melden we nog even dat de luitjes van Our House in de Amsterdamse Amstelstraat nauwelijks in woorden kunnen uitdrukken hoe blij ze zijn dat ze u weer welkom kunnen heten. Our House richt zich op een Engels sprekend publiek, dus als dat geen probleem is en als je nieuwsgierig bent naar de ontwikkelingen in de dansmuziek, verteld via oneindig veel interactieve installaties, dan kun je er elke vrijdag, zaterdag en zondag terecht. Time slots en tickets kun je hier bestellen.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 27/01/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.