Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De leukste Sinterklaasuitjes in Noord-Holland

Dit weekend komt Sinterklaas weer in Nederland aan! Gelukkig zijn er dit jaar weer leuke plekken waar je met de (klein)kinderen Sinterklaas een handje kunt geven en de Pieten kan meehelpen. Wij hebben de leukste activiteiten voor je op een rijtje gezet.

Pakhuis van Sinterklaas in Broek op Langedijk

Ook dit jaar is Museum BroekerVeiling geselecteerd als Pakhuis van Sinterklaas. De lighallen van het museum worden omgetoverd tot een trainingscentrum waar de Pieten hun conditie op peil kunnen houden. De kinderen mogen kijken hoe het er in het Pakhuis aan toe gaat, de Pieten helpen met allerlei klusjes en meetrainen! De entree bedraagt € 8,00 per persoon/kind (vanaf 3 jaar), incl. warme chocolademelk, limonade, koffie of thee met wat lekkers erbij. Data:
13 november tot en met 5 december 2021. Kijk hier voor meer informatie.

Beeld: Museum BroekerVeiling

Het Grote Pietenhuis in Alkmaar

Vanaf 21 november wordt de Grote Kerk in Alkmaar omgetoverd tot een enorm Pietenhuis! Gedurende vijf weekend dagen kunnen kinderen de pieten helpen bij de voorbereidingen voor Pakjesavond. In een volledig omgetoverde kerk worden er cadeautjes ingepakt, geoefend op daken en houdt Sinterklaas ondertussen in de gaten of alles goed verloopt. Kom jij de pieten helpen? Wie weet haal jij je Pietendiploma! Data: 21, 27 en 28 november, 4 en 5 december. Kijk hier voor meer informatie.

Beeld: Het Grote Pietenhuis

Feest van Sinterklaas in Kasteel Radboud

Op 13 november komt Sinterklaas weer aan in Medemblik. Het programma start om 16.15 uur. Naar verwachting zal de pakjesboot om 17.00 uur de haven van Medemblik binnenstomen. Zorg dat je erbij bent, want er gebeuren spannende dingen in de haven… Vergeet niet je lichtje of lampion mee te nemen! De lichtjesintocht eindigt bij Kasteel Radboud. Het Feest van Sinterklaas in Kasteel Radboud vindt plaats aansluitend aan de lichtjesintocht. Kaartjes kosten € 2,50 per stuk en zijn uitsluitend te koop bij het Funfestijn en het Bakkerijmuseum in Medemblik. Kijk hier voor meer informatie.

Chocolade- en speculaasfabriek van Sint

Van 13 november tot en met 5 december wordt het Zaans Museum omgetoverd tot de chocolade- en speculaasfabriek van Sinterklaas. Kom gezellig langs voor het leukste én smakelijkste Sinterklaasuitje! Na jouw bezoek mag je jouw zelfgemaakte speculaaspop ophalen bij de bakkers van de Sint. Dat wordt smullen! Kijk hier voor meer informatie.

Beeld: Zaans Museum

Kasteel van Sinterklaas

Als Sinterklaas naar Nederland komt, dan slaapt hij in zijn kasteel: het Muiderslot. Hij nodigt alle kinderen uit om langs te komen tijdens de laatste twee weekenden van november en het eerste weekend van december. De poorten staan open tussen 10:00 en 17:00 uur en er is van alles te beleven. Reserveer op tijd je kaartjes voor de weekenden. Kijk hier voor meer informatie.

Beeld: Muiderslot

Speculaaspopjes versieren in het Bakkerijmuseum

Tijdens een bezoek aan het Bakkerijmuseum kunnen kinderen zelf de handen uit de mouwen steken. Ze kunnen hun eigen koekje decoreren. Dit is een gratis activiteit, er hoeft niet voor gereserveerd te worden en vindt gedurende de gehele dag plaats. In de sinterklaastijd kunnen ze op zondag tegen een kleine vergoeding ook Speculaaspopjes versieren en Marsepein boetseren. Of natuurlijk één van de workshops volgen: Marsepein figuren boetseren, Speculaaspop vergulden, Sint lekkernijen maken of Chocolade letters spuiten. Kijk hier voor meer informatie.

Beeld: Gemeente Amsterdam

Intocht Sinterklaas in Amsterdam

Zondag 14 november komt Sinterklaas aan in Amsterdam. Voor het eerst in de geschiedenis varen Sinterklaas en zijn Pieten over de grachten: over de Amstel, Prinsengracht, Brouwersgracht en Herengracht. Vol verwachting klopt ons hart.. Alle kleine Amsterdammertjes (en de grote natuurlijk ook) kunnen langs de route zwaaien naar Sinterklaas. Het evenement is openbaar toegankelijk dus iedereen kan komen, toeschouwers hebben geen coronatoegangsbewijs nodig. Kijk hier voor meer informatie.

De landelijke intocht van Sinterklaas is op zaterdag 13 november. Je kunt de intocht op NPO 3 zien om 12:00. Wil je hem toch persoonlijk ontmoeten? Kijk dan hier waar hij aankomt in Noord-Holland.

Meer weten over de geschiedenis van Sinterklaas? Neem dan een kijkje op onze nieuwe themapagina Tradities.

Publicatiedatum: 12/11/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.