Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De kleine Noord-Hollandse musea gaan weer open!

Naast de grote musea gaan ook de kleine musea van Noord-Holland weer voorzichtig open. Oneindig Noord-Holland tipt 6 musea, die vanaf maandag 1 juni weer enthousiast bezoekers zullen ontvangen. Reserveer je plek en waan je op deze bijzondere plekken in de tijd van onder andere de Schermerse haringvissers, de Aalsmeerse tuinders en de West-Friese boeren.

Museumboerderij West-Frisia, Hoogwoud

Zodra je de door de staldeur van Museumboerderij West-Frisia naar binnenloopt waan je je direct in vroeger tijden: de zomerstal staat te pronken en het lijkt alsof de laatste bewoner van de boerderij, Adriaan Donker,  ieder moment kan terugkomen voor het ‘middagkoppie’.  Het geheel geeft een inspirerende kijk in de rijke geschiedenis van het West-Friese boerenleven anno 1900 en bevat tal van bezienswaardigheden voor jong en oud:  laat u verrassen en geniet van al het moois! Rondom de boerderij kunt u op een terras genieten van het nog grotendeels originele boerenerf, met de sfeervolle boomgaard, sier- en groentetuin.

Reserveren via www.museumboerderijwestfrisia.nl.

De woonkamer van de boerderij. Beeld: Museumboerderij West-Frisia.

Historische tuin Aalsmeer

De Historische tuin Aalsmeer gaat per 2 juni weer open. Het prachtige tuinbouwmuseum én tevens botanische tuin is met dit mooie weer een perfect uitje. Bezoekers moeten écht een bezoekje brengen aan ons museum, omdat men bij ons het voorjaar beleeft. De Tuin, zoals wij ons museum in Aalsmeer noemen, ziet er momenteel prachtig uit. Alles staat in bloei. Tot gauw! Let op: voorlopig worden er geen groepen ontvangen op de historische tuin.

Reserveren is niet nodig. Zie voor meer informatie www.historischetuinaalsmeer.nl

Beeld: Historische tuin Aalsmeer.

Museum voor de Twintigste eeuw, Hoorn

Na de heropening op 1 juni worden de succesvolle exposities DDR (Val van de Muur) en Telekids op veler verzoek nog met drie maanden verlengd. Bekijk de oude huiskamers, keukens en winkeltjes. Ontdek het speelgoed van vroeger of zie de ontwikkelingen die beeld- en geluidsapparatuur heeft doorgemaakt. Speel het allereerste computerspel of snuffel in het depot. Een uitje voor de hele familie. Museumkaart geeft gratis entree.

Reserveer op www.museumhoorn.nl

De jaren 60 kamer. Beeld: Museum van de Twintigste Eeuw.

Reddingmuseum, Den Helder

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is dé plek waar je van alles te weten kunt komen over het Nederlandse reddingwezen. Ervaar hoe het is om redder te zijn en laat je meeslepen in de spannende verhalen over verschillende redders.De beleving van het reddingwezen staat voorop bij het Reddingmuseum. Beleef bijvoorbeeld de wilde zee met de vaarsimulator en verstuur zelf een bericht in morse. Je kunt in een reddingboot klimmen en kinderen kunnen zelfs een reddersmedaille winnen door de vragen te beantwoorden van de gratis audiotour. Kortom, ook in deze tijd is er genoeg te beleven!

Reserveren via www.reddingmuseum.nl .

Museum in ’t Houten Huis, De Rijp

 In Museum In ’t Houten Huis komt de rijke geschiedenis van de plaatsen rond het Schermereiland tot leven. Haringvissers en walvisvaarders maakten De Rijp belangrijk en de industrialisatie in de Zaanstreek zorgde voor bloeiende nijverheid op het Schermereiland. Maar er was ook armoede, verval en rampspoed. In het museum treft men ook de tentoonstelling ‘Beklemmend & Bevrijdend’, over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding die 75 jaar geleden plaatsvond.

Reserveer via reserveren@houtenhuis.nl

Beeld: Museum in ’t Houten Huis.

Ondanks dat de meeste musea gelukkig weer open gaan per 1 juni, is het niet voor alle musea mogelijk om de deuren te openen. Veel lokale musea drijven op de inzet van vaak oudere vrijwilligers, die binnen de riscogroep vallen. Gaat jouw lokale museum nog niet open en ben je gezond en heb je tijd over? Wellicht kan je (tijdelijk) een bijdrage leveren om ervoor te zorgen dat het plaatselijke museum of monument weer open kan.

Meer weten of de kleine musea van de provincie Noord-Holland? Onze provincie kent een hoop (ten onrechte) minder bekende musea die we op Oneindig Noord-Holland graag in het zonnetje zetten. Je leest meer over de kleine musea bij ons thema Kleine musea van Noord-Holland. 

Publicatiedatum: 30/05/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.