Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Chad in Amsterdam

Nu te zien in het Grachtenmuseum: tijdelijke tentoonstelling Chad in Amsterdam. Met werk van Chad Bilyeu, winnaar van de Tim Killiam Prijs 2024.

Chad Bilyeu (1975)

Schrijver, fotograaf, artdirector en historicus, Chad Bilyeu is geboren en getogen in Cleveland, Ohio. Zijn eerste bezoek aan Amsterdam vond plaats in maart 2000 en in de daaropvolgende jaren keerde hij terug naar Amsterdam waar hij ontdekte dat de stad veel meer te bieden heeft dan enkel coffeeshops.

In 2009 besloot Bilyeu naar Amsterdam te verhuizen om een master American Studies te volgen. Zijn liefde voor de stad heeft ervoor gezorgd dat hij nu, vijftien jaar later, nog steeds in Amsterdam woont.

Chad in Amsterdam. Foto: Grachtenmuseum.

Stripverhalen

In 2018 begon hij zijn stripboekserie genaamd Chad in Amsterdam. Deze zelf uitgegeven stripboekserie werd internationaal goed ontvangen en zorgde ervoor dat in 2023 de Amsterdamse uitgeverij Scratch Books de complete serie in een hardcover gebundeld heeft uitbracht.

De verhalen zijn grappig, maar ook authentiek. Ze geven een inzicht in de manier waarop nieuwkomers de stad zien, maar houden Amsterdam zelf ook een spiegel voor. Het zijn alledaagse vaak bijna clichématige gebeurtenissen op de Amsterdamse Wallen, het fietsdepot of zomaar ergens in de stad. Zijn verhalen worden verbeeld door getalenteerde tekenaars die zelf ook kort of lang in Amsterdam hebben gewoond.

Chad in Amsterdam. Foto: Grachtenmuseum.

De tentoonstelling is t/m 30 juni 2024 te zien in de Rode Salon van het Grachtenmuseum.

Bron: Grachtenmuseum

Publicatiedatum: 09/06/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.