Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Café Kadoelen verdient aandacht ipv sloop

Het pand zelf is niet zo bijzonder, de locatie wel. In een bocht aan de Landsmeerderdijk in Amsterdam-Noord kan men al bijna 4 eeuwen lang terecht voor een hapje en een drankje. Maar nu is het huidige pand buiten gebruik, klaar voor de sloop.

De nieuwe eigenaar wil er woonhuizen bouwen. Kees Alberts, van Stichting Monumenten Amsterdam-Noord, trok aan de bel en diende een verzoek in bij het stadsdeel. Hij wil de volle aandacht van het stadsdeel Noord voor deze bijzondere plek.

Waterlandse Zeedijk

“Café Kadoelen ligt aan de Waterlandse Zeedijk die Rijksbeschermd Stadsgezicht is, net als de dijkdorpen in Noord. Het stadsdeel zal nieuwe ontwikkelingen in die gebieden toch goed in de gaten moeten houden. Er ligt zelfs een speciale nota over de Waterlandse Zeedijk. Dan verwacht je toch dat het stadsdeel er extra goed op let dat die dijk op een goede manier door de moderne ontwikkelingen komt. Dat is in sommige gevallen heel goed gegaan hoor, maar in dit geval dreigt het de locatie niet op waarde ingeschat te worden. Wij wilden het stadsdeel helpen herinneren aan die waarde, vandaar het verzoek”, aldus Alberts.

Voormalig Café Kadoelen, 23 mei 2018. Foto: Maarten Hell.

Horeca verdwijnt

“Als ook dit café een woonbestemming krijgt, dan verdwijnt dus langzamerhand alle horecagelegenheid langs deze dijk. Afgezien van Café ’t Sluisje en IJ-zicht op de Nieuwendammerdijk is er niet veel over van de etablissementen die er eens waren. Op de Buiksloterdijk en Schellingwouderdijk tref je geen café’s meer, en op de Landsmeerderdijk dus verder ook niet”, legt Alberts ons uit. “Terwijl er juist 2 nieuwe wijken in aanbouw zijn, de Bongerd en Klein-Kadoelen op het Kiekensterrein. Dan is er toch zeker een goede plek nodig voor samenkomst”.

Landsmeerse eieren

Maar het is niet alleen de horeca aan deze bijzondere dijk die de locatie zo specifiek maakt volgens Alberts. “Hier is ook de plek waar het veer heeft gevaren tussen Landsmeer en Amsterdam. Vooral toen de Landsmeerse pluimvee-industrie hoogtij vierde, zijn er ladingen eendeneieren verscheept vanaf dit punt”, weet Alberts te vertellen. “Hopelijk zal het stadsdeel niet zomaar een vergunning toekennen om dit pand te slopen, maar houdt het rekening met het algemeen en historisch belang van deze locatie”.

Café Koffiehuis Kadoelen. Foto: Stadsarchief Amsterdam.

De Groene Ridder

Historicus en publicist Maarten Hell wijdt een heel artikel op zijn website aan Café Kadoelen. Van hem leren we dat in de 17e eeuw op deze plek een schippersherberg stond met de naam De Groene Ridder, vernoemd naar het schip van de toenmalige eigenaar van de herberg. Hell promoveerde in 2017 aan de UvA met zijn proefschrift De Amsterdamse herberg 1450-1800, Geestrijk centrum van het openbare leven. Voor meer achtergrondinformatie kun je zijn website bekijken.

 

 

 

 

 

 

 

Publicatiedatum: 22/06/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.