Jubileumjaar oudste kerk van Haarlem

In 2018 viert het Noord-Hollands Archief een prachtig jubileum. Eén van de publiekslocaties, de Janskerk, bestaat dit jaar 700 jaar. Op donderdag 22 februari trapt burgemeester Jos Wienen het jubileumjaar af.

De 700-jarige Janskerk was onderdeel van één van de belangrijkste Johannieterkloosters van Nederland, bood onderdak aan grote namen als schilder Geertgen tot St. Jans, overleefde het Beleg van Haarlem, en kreeg aan het begin van de twintigste eeuw de functie van archief. Lees hier hoe wij een kijkje namen achter de schermen bij het Noord-Hollands Archief.

700 jaar Janskerk. Beeld: Noord-Hollands Archief

Het jubileumjaar word onder andere opgeluisterd door een aan de kerk gewijde zomertentoonstelling met een familiedag en een Ridder- en Prinsessenfeest in het najaar voor de jongere bezoekers. Oneindig Noord-Holland houdt u van alle activiteiten op de hoogte.

Het jaar wordt op 22 februari geopend door directeur van het Noord-Hollands Archief Lieuwe Zoodsma en burgemeester Jos Wienen. Hierbij wordt de gouden Janskerk onthuld, een 3D model, gemaakt van gerecycled plastic. Dit model staat mede voor de betrokkenheid van het Noord-Hollands Archief bij het project ‘Haarlem Plastic Vrij’, waarin de culturele instellingen van Haarlem samen participeren.

Publicatiedatum: 20/02/2018