Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Brand in Mokum, locatietheater in het Stadsarchief

Naar theater in Stadsarchief Amsterdam? Inderdaad. Volgend weekend is het markante gebouw van het Stadsarchief aan de Vijzelstraat het decor en onderdeel van een theatervoorstelling: Brand in Mokum, van theatergroep Grey Vibes.

Deze locatievoorstelling van Grey Vibes (de Amsterdamse en Haagse theaterschool voor ouderen) gaat over Amsterdamse sores in de jaren ’60 en ‘70. Het belooft swingend muziektheater te worden, waarin oudere Amsterdammers vertellen over het rebelse Amsterdam. Van Provo tot kraker en alles daartussen.

Verzet tegen de aanleg van de metro op een terrein aan de Sint Antoniesbreestraat. Op de voorgrond een busje van de Mobiele Eenheid. Foto: Stadsarchief Amsterdam, eigen fotodienst.

Andere Tijden

“Het wordt geen geschiedenislesje of een aflevering van Andere Tijden”, vertelt regisseur Loes Hegger. “Ik heb er bewust voor gekozen om de deelnemende acteurs zélf hun verhaal te laten vertellen. En zo is de voorstelling opgebouwd door flarden herinneringen van gewone mensen.”

Jonge blommen

De acteurs van Grey Vibes zijn allemaal oudere stadsbewoners en zij schetsen dus zelf de roerige jaren in Amsterdam, toen zij nog jonge blommen en godenzonen waren. De een was een toevallige voorbijganger, de ander nam actief deel aan de rebellie tegen het gezag. “Er zijn herinneringen van slapen in het Vondelpark, van blowen op de zolder van Paradiso, maar ook van iemand die alles van een afstandje bekeek”, zegt Hegger. “Ook de manier waarop de acteurs naar het Amsterdam van nu, in 2019, is verwerkt in de voorstelling”.

Regisseur Loes Hegger (rechts) aan het werk met deelnemers van Grey Vibes.

Extra dimensie

Het is maar zelden plaatsvindt in het Stadsarchief. Volgens archiefmedewerker Hans Visser is dit een mooie manier om een extra dimensie te geven aan de functie van het Stadsarchief. “Onze doelstelling is om het archiefmateriaal toegankelijk te maken voor de Amsterdammers en op deze manier doen we dat net even anders dan normaal. We krijgen veel aanvragen voor dit soort projecten, maar we zijn eigenlijk niet toegerust op het faciliteren van theatervoorstellingen. Maar in dit geval klopt het, want het profiel van Grey Vibes past goed bij ons.”

De politie poogt met behulp van de wapenstok demonstranten te verwijderen op de
Nieuwmarkt, 24 maart 1965. Foto: ANEFO (Stadsarchief Amsterdam).

Locatie is decor

Foto’s uit de beeldbank van het Stadsarchief vormen het tijdsbeelddecor. Het Bodeplein van het Stadsarchief in De Bazel vormt de locatie. Deze ruimte in het imponerend machtscentrum (ooit het hoofdgebouw van ABN AMRO) vertegenwoordigt de rol van autoriteit tegenover de verhalen van ‘de gewone man op straat’. “Brand in Mokum is echt een locatievoorstelling, waarmee de ruimte onderdeel is van het verhaal”, zegt Hegger. En zeg nou zelf: die locatie is alleen al een reden om te komen kijken.

Speeldata

* 25 mei 2019 –  1e voorstelling 13.00 uur, 2e voorstelling 15.00 uur
* 26 mei 2019 –  1e voorstelling 13.00 uur, 2e voorstelling 15.00 uur
Locatie: Bodenplein, 2e etage, Stadsarchief Amsterdam
Prijs: 10 euro (vv) of 12 euro (kassa). Kaartverkoop en reservering via Grey Vibes.

Let op: de voorstellingen om 15.00 uur zijn op beide dagen uitverkocht. Voor de voorstellingen van 13.00 uur zijn nog kaarten beschikbaar.

Publicatiedatum: 17/05/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.