Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bewoners van het Oude Mannen- en Vrouwenhuis in beeld

Dit jaar bestaat het Oude Mannen- en Vrouwenhuis aan de Nieuwe Keizersgracht 250 jaar. Om dit te vieren brengt het Luther Museum in een tentoonstelling vanaf 6 oktober 2022 de voormalige Bewoners in Beeld.

Al vanaf 1772 startte de registratie van elke nieuwe bewoner. Alle persoonlijke papieren, zoals een doopbewijs of huwelijksakte, gingen in bewaring in een envelop. Door de recente ontdekking van een groot archief met al deze enveloppen, kunnen we voor het eerst een persoonlijk beeld schetsen van de voormalige bewoners. Naast een selectie van 25 persoonlijke verhalen besteedt de tentoonstelling aandacht aan feesten en jubilea, maar ook aan ziekte, dood en het dagelijks leven in het huis. De verhalen worden verteld aan de hand van documenten en bewaard gebleven objecten en foto’s.

Beeldend kunstenaar Daniëlle van Ark ontwierp ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan een zilveren penning . Zij maakt ook nieuw werk voor de tentoonstelling geïnspireerd op materiaal uit het archief.

Bewoners in Beeld. Foto: Luther Museum.

Vanaf 6 oktober zijn alle documenten (van meer dan 7.500 bewoners) ook online beschikbaar via de website van het museum. Bezoekers kunnen zo zelf kosteloos op zoek informatie over hun voorouders of andere personen. Naar wiens verhaal ben jij benieuwd?

De tentoonstelling loop van 6 oktober 2022 t/m 8 januari 2023. U kunt de tentoonstelling bezoeken met een regulier ticket voor het Luther Museum. Reserveren is niet verplicht. Het museum is geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00.

Bron: Luther Museum

Publicatiedatum: 06/10/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.