Beroemd altaarstuk mag op vakantie naar Alkmaar

Het is weliswaar voor even, maar de luiken van het indrukwekkende Laurentius-altaarstuk keren deze maand terug naar de Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar.

In de jaren 1538-1543 maakte één van de belangrijkste renaissancekunstenaars in de Nederlanden, Maarten van Heemskerck, een immens kunstwerk voor de Grote of Sint-Laurenskerk. Het altaarstuk is het grootst beschilderde altaarstuk ooit in de Nederlanden gemaakt.

Maar ná de Reformatie verloor het altaarstuk zijn functie. In 1581 werd het dan ook verkocht. Via een tussenpersoon kreeg de koning van Zweden het in handen, die het een plekje gaf in de kathedraal van Linköping. Daar hangt het nu nog steeds.

Het Laurentius-altaarstuk in de kathedraal van Linköping.
Foto: Margareta Svensson

In het kader van 500 jaar Grote Kerk komt het kunstwerk nog één keer terug naar Alkmaar. Nou ja, niet het hele altaarstuk, maar de zijluiken, die toch nog twee bij zes meter groot zijn. Het is nog een heel gedoe om ze reisklaar te maken, want in de loop der eeuwen zijn de luiken gekrompen en kromgetrokken. Ze moeten dan ook met grote voorzichtigheid uit hun scharnieren worden gelicht, onder het toeziend oog van experts. De luiken zijn een paar dagen onderweg en worden vrijdag 13 april in Alkmaar verwacht.

Vanaf 20 april zullen de luiken in de kerk te zien zijn, terwijl in het tegenover liggende Stedelijk Museum Alkmaar een presentatie is te bezoeken die ingaat op de achtergronden en ‘avonturen’ van het altaarstuk. Zo wordt aandacht besteed aan de contacten tussen de schilder en de opdrachtgevers en zijn er portretten  te zien die Maarten van Heemskerck maakte van de dochter en de schoonzoon van één van de opdrachtgevers.

De Grote of Sint-Laurenskerk te Alkmaar, 1 juni 2017. Foto: Karin Borghouts. Beeld: Stedelijk Museum Alkmaar

Ook is er een zeer bijzonder bruikleen uit New York te zien, te weten het originele, getekende ontwerp van één van de luiken. Bovendien wordt een film vertoond over de thuiskomst van de luiken: van de voorbereidingen via de verpakking tot aan de installatie op de originele plek in de Alkmaarse Grote Kerk.

Dit jaar viert Alkmaar het vijfhonderjarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk. Het is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. De kerk huisvest meesterwerken, zoals de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Oostsanen, schilderingen van Caesar van Everdingen en het bijzondere Van Hagerbeer-Schnitgerorgel. De luiken zijn tot en met 7 oktober te bewonderen.

Na enkele dagen onderweg te zijn geweest, arriveerden de zijluiken van het Laurentius-altaarstuk vrijdag 13 april in Alkmaar. Foto: Erna Faust

www.stedelijkmuseumalkmaar.nl