Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Archieven houden dienstverlening op peil

De meeste Noord-Hollandse archieven hebben hun studiezalen gesloten en hun evenementen voor de komende periode afgelast. Ook cursussen, lezingen en andere activiteiten gaan voorlopig niet door.

Wat wel doorgaat, is de online dienstverlening, meldt Frank Driessen van het Stadsarchief Amsterdam. De Archiefbank, die vaak wordt geraadpleegd voor stamboomonderzoek, maar ook de Beeldbank, blijven via mail en telefoon bereikbaar. Ook scans kunnen worden aangevraagd. Driessen: “Voor die aanvragen hebben we natuurlijk toegang tot de fysieke archieven nodig, dus voor die medewerkers zijn de gebouwen wel open. We streven ernaar dat dat zo blijft.”

Stadsarchief Amsterdam aan de Vijzelstraat 32 in Amsterdam. Foto: Stadsarchief Amsterdam.

Haarlem

De studiezalen van het Noord-Hollands Archief zijn tot en met 1 juni gesloten en helaas kan het in Haarlem gevestigde archief de scannen-op-verzoek service momenteel niet aanbieden. “Maar onze schriftelijke dienstverlening gaat door,” vertelt archiefmedewerker Annabelle Arntz. “We zijn bereikbaar via info@noord-hollandsarchief.nl en we hebben onze chatdienst uitgebreid. We chatten van ma t/m vr van 9-16 uur en op woensdag zijn we ook in de avond bereikbaar, van 19-22 uur. We krijgen veel positieve reacties; mensen zijn blij dat we het op deze manier oplossen.” Meer hierover is hier te lezen.

Arntz is ook verheugd dat zich nieuwe vrijwilligers hebben gemeld die het archief een handje willen helpen. Zo kun je ‘digitaal’ plaatjes uit knippen uit de vignettencollectie van drukkerij Joh. Enschedé (‘Retteketet knip je vignet’). “Het project zit al op 86%.” Bij een ander project, HIER!, kunnen vrijwilligers grasduinen in fotocollecties en het archief helpen om het camerastandpunt te bepalen, waardoor de beeldcollectie straks op een nieuwe manier doorzoekbaar is. De vrijwilligers kunnen ook foto’s uit de Tweede Wereldoorlog beoordelen in het kader van 75 jaar bevrijding.

De studiezaal van het Noord-Hollands Archief. Foto: Noord-Hollands Archief.

Alkmaar

In het Regionaal Archief Alkmaar gaat de digitale dienstverlening ook zo goed als mogelijk door, vertelt Lisette Blokker, coördinator dienstverlening. Zo zijn veel bouwvergunningen digitaal aan te vragen. Daarnaast zijn er drie archieven opengesteld, waaruit je gratis scans kunt aanvragen.

De studiezaal is dicht en dat hebben de meeste mensen wel door, heeft ze gemerkt. Toch krijgt het archief nog aardig wat informatieverzoeken, waarbij ‘cruciale’ zaken voorrang krijgen. Denk aan bouwvergunningen en aanvragen van notarissen en juristen.

Maar natuurlijk doen ze in Alkmaar hun best om ook de niet-professional, zeg maar de gewone burger, zo goed mogelijk te helpen. “Maar het ontvangen van gasten in het archief is helaas niet mogelijk.” En de geplande thema-avond over de Tweede Wereldoorlog gaat helaas ook niet door. Maar niet getreurd: ”We zijn wel van plan daar een soort van digitale versie van te maken,” belooft Blokker. Hoe, dat is ze nu aan het uitzoeken.

Regionaal Archief Alkmaar aan de Bergerweg 1 in Alkmaar. Foto: Regionaal Archief Alkmaar.

Hoorn

Het Westfries Archief meldt dat haar dienstverlening voorlopig doorgaat, zij het in beperkte vorm. In spoedeisende gevallen kan een verzoek tot informatie worden ingediend, zoals het aanvragen van een bouwvergunning. “Bij eventuele aanvragen zullen wij altijd persoonlijk contact opnemen om te bepalen of stukken echt nodig zijn,” meldt archiefmedewerker Jan de Bruin. “Overigens hebben wij sinds vorige week vrijdag vanuit het publiek geen vragen meer gehad,” voegt hij er meteen aan toe.

Waterland

In Waterland gaat de dienstverlening ook gewoon door. Het Waterlands Archief werkt op afspraak, en is bereikbaar via e-mail of telefoon. Gemeentearchief Zaanstad biedt nog gewoon dienstverlening aan op de studiezaal, maar uitsluitend in gevallen die geen uitstel kunnen verdragen. “In de praktijk is dat voornamelijk dienstverlening aan bouwbedrijven die tekeningen moeten inzien,” zo laat medewerker Frans Hoving weten.

Depot van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Foto: RHC Vecht en Venen.

Weesp

Van de diensten van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen wordt nog steeds gebruik gemaakt, maar nu de studiezalen in Breukelen en Weesp zijn gesloten, is het daar natuurlijk wel een stuk rustiger geworden, zo laat studiezaalmedewerkster Marloes Koelewijn weten. “We proberen de dienstverlening zo goed mogelijk doorgang te laten vinden. In zeer urgente gevallen hebben we voor het eerst in de geschiedenis van het RHCVV ‘scanning on demand’ aangeboden om onze bezoekers toch op afstand te kunnen helpen. Daarnaast zien we een kleine toename in het aantal bezoekers dat genealogisch onderzoek wil doen. Gelukkig is een groot deel van deze informatie online te doorzoeken. En op dinsdag, woensdag en donderdag zijn wij per chatdienst bereikbaar voor assistentie bij dit soort onderzoek.”

Meer weten? Lees ook Noord-Hollandse archieven werken aan corona-archief.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 02/04/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.