Archeologie West-Friesland doet ontdekking in Tuitjenhorn

Bij grondwerkzaamheden in de gemeente Schagen zijn diverse skeletten gevonden. Op de plek van de opgravingen stond vroeger een middeleeuwse kerk.

Tijdens grondwerkzaamheden in de buurtschap Kerkbuurt in Tuitjenhorn zijn op 1 en 2 februari archeologische resten gevonden, meldt Schagen FM. Bij het ontgraven van het plantvak zijn skeletten aangetroffen, die zijn begraven op het kerkhof van de kerk die hier heeft gestaan. Ook werd er langs de buitenkant van het plantvak een muur ontdekt. Archeologie West-Friesland is betrokken bij de opgravingen.

Grondwerkzaamheden in Kerkbuurt. Beeld SchagenFM

Graven

Op de plek van de vondst stonden twee grote kastanjebomen, die uit voorzorg weggehaald waren. Voordat de gemeente Schagen weer bomen kon plaatsen, moest het plantvak verder uitgegraven worden. Toen kwamen er naast losse skeletonderdelen ook verschillende graven tevoorschijn. Twee graven zijn in zijn geheel nog aanwezig. De contouren van de kist zijn nog zichtbaar, maar het hout is helemaal vergaan. De graven liggen oost-west, zodat de gelovige bij de Wederopstanding naar het oosten kijkt. Op dit moment is het nog niet bekend hoe oud de graven precies zijn.

Kerkbuurt mét kerk, voorheen Harenkarspel. Beeld Archeologie West-Friesland

Buurt zonder kerk

In het verleden heeft in Kerkbuurt een grote middeleeuwse kerk gestaan die gewijd was aan St. Christina. Kerkbuurt heette toen Haringcarspel dat later verbasterd is tot Harenkarspel. Haringcarspel is volgens historische bronnen in 1256 door Graaf Willem II gesticht. Tijdens de Reformatie (in 1573) is de kerk in handen gekomen van de Gereformeerde kerk. De oude hervormde kerk is in 1830 afgebroken, omdat deze toen in zeer slechte staat verkeerde. De nieuwbouw van de kerk is op dezelfde locatie gebouwd. In 1923 werd ook die hervormde kerk gesloopt, waarbij een deel van het kerkmeubilair werd verkocht. Op de plaats van het kerkgebouw heeft de voormalige gemeente Harenkarspel in de jaren zeventig een plein en een weg aangelegd. De sierbestrating van dat plein geeft de voormalige contouren van de kerk en een aantal grafstenen aan. Bij de kerk heeft vrijwel zeker een kerkhof gelegen, waar vanaf de 13de eeuw tot begin 19de eeuw mensen zijn begraven.

Bron: Schagen FM

Meer interesse in archeologie? Check het Huis van Hilde in Castricum!

Publicatiedatum: 09/02/2018