Anno 1609: ons magazine over buitenplaatsen!

Dit weekend verzamelen boeren, burgers en buitenlui zich voor de 31ste Open Monumentendag! Wij brengen je alvast in de stemming met ons nieuwe e-magazine.

Dit jaar staan de Open Monumentendagen in het teken van  de vele manieren waarop bezoekers en bewoners in vroegere eeuwen steden bezochten of juist verlieten. Waan je terug in de tijd dat de paarden in de koetshuizen van grachtenpanden ongeduldig met hun hoeven schraapten voor ze hun baasjes naar weelderige buitenplaatsen reden, de eerste treinreizigers zich konden vergapen aan de grandeur van de eersteklas restauraties of er een serene rust lag over karakteristieke stolpboerderijen.

 

buitenplaatsen omslag, Erik Kwant, E-magazine, Provincie Noord-Holland.

 

Om alvast in de stemming te komen, te inspireren of om gewoon van te genieten delen we de verhalen van acht Noord-Hollandse buitenplaatsen in ons nieuwe e-magazine: Anno 1609. 1609 luidt het begin in van een prachtige tijd in de Nederlandse geschiedenis: de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje tekenden het Twaalfjarig Bestand en de Gouden Eeuw brak aan. De rijkdom en voorspoed zorgden ervoor dat de meest welvarende stedelingen de benauwende stad ’s zomers konden ontvluchten om zich in hun vorstelijke buitenplaatsen in luxe en frisse lucht onder te dompelen.

 

Kasteel Marquette, Sergé Technau, Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Buitenplaats
Kasteel Marquette in Heemskerk. Beeld: Sergé Technau via de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

 

Van kasteel tot Jeugdherberg
In Anno 1609 vertellen we je over Kasteel Marquette in Heemskerk en de Hollandse strijd tegen het water, hoe Slot Assumburg een jeugdherberg werd en waar je Zwitserland en Italië terugziet in onze duinen. Maar ook bekende bewoners en keizerlijke bezoekers komen onder de aandacht, evenals drie buitenplaatsen die samen één werden en het onderhoud van een historische tuin. Mocht je uitgelezen zijn maar nog lang geen genoeg hebben van de kastelen, landhuizen en tuinen, dan kun je ze komend weekend ook nog eens alle acht bezoeken!

Publicatiedatum: 07/09/2017