Het tuinhuis beleefde zijn grote bloei in de achttiende eeuw. Het groeide in deze periode uit tot een architectonisch kleinood, meestal fraai versierd en verlevendigd door sculptuur. Er zijn op dit moment welgeteld meer dan 300 tuinhuizen binnen de Singelgracht, van historisch tot modern. Een aantal van de belangrijkste tuinhuizen is bewaard gebleven op hun oorspronkelijke plaats of soms overgebracht naar andere tuinen binnen en buiten Amsterdam.
Mogelijk werden deze huisjes in het groen gebouwd met een bepaalde functie: als het weer het toeliet konden de bewoners van het grachtenhuis en hun gasten zich hier aangenaam verpozen, om te ‘chillen’ zeggen jongeren tegenwoordig. De belangrijkste reden om zo’n tuinhuis te bouwen was echter een louter esthetische. De gebruikers van het hoofdhuis waren met gasten vaak in de zaal op de eerste verdieping in het achterhuis en hadden vanuit die zaal het mooiste gezicht op hun keurtuin en het tuinhuis, een architectonische afsluiting van hun kavel. Duitsers noemen dit ‘Aussichtarchitectur’, gebouwd om het uitzicht te veraangenamen.
Jaarlijks trekken de Open Tuinendagen – dit jaar in het weekend van 14, 15, 16 juni – veel bezoekers naar de grachtengordel. Niet bij alle opengestelde tuinen zijn tuinhuizen te zien. Deze tentoonstelling is ervoor om dat gemis deels goed te maken door in beeld en tekst 48 tuinhuizen – van historisch tot modern – onder de aandacht te brengen.
Deze tentoonstelling in de Amstelkerk is samengesteld door monumentenkenner Hans Tulleners en brengt 48 tuinhuizen – van historisch tot modern – onder de aandacht. De Amstelkerk is gevestigd op het Amstelveld 10. De tentoonstelling is te bezoeken op werkdagen van 9-17 uur en de toegang is gratis.
Tekst: Hans Tulleners (Amsterdam Inside)
Publicatiedatum: 30/04/2019
Vul deze informatie aan of geef een reactie.