Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuws

Het Amsterdam van Piet van Eeghen: Hoe een koopman de stad heeft veranderd

In het Amsterdam Museum aan de Amstel is vanaf vandaag de tentoonstelling Het Amsterdam van Piet van Eeghen: Hoe een koopman de stad heeft veranderd te zien. In de tentoonstelling wordt stilgestaan bij Van Eeghen als Amsterdamse weldoener, kunstverzamelaar en bankier. Hij verdiende zijn geld onder meer met koloniale handel. Wat betekent dat voor onze hedendaagse blik op zijn filantropische werk? En welke rollen speelden vrouwen in zijn activiteiten?

> Book 4 min

Verzet tegen Slavernij eerste pop-up tentoonstelling Nationaal Slavernijmuseum

Het Nationaal Slavernijmuseum in wording maakt in samenwerking met het Verzetsmuseum Amsterdam een tentoonstelling over verzet tegen de trans-Atlantische slavernij. De tentoonstelling Verzet tegen slavernij is de eerste pop-up tentoonstelling van het Slavernijmuseum en behandelt zowel het verzet van tot slaaf gemaakte mensen zelf als de anti-slavernijbeweging in Nederland.

> Book 2 min

Verdwenen Kastelen van West-Friesland herleven

Wat hebben verdwenen Middeleeuwse kastelen met ons dagelijks leven te maken? Meer dan je zou denken! Ondanks dat deze kastelen zijn verdwenen, toont nieuw onderzoek aan dat de geschiedenis van de West-Friese kastelen van Floris de Vijfde zich voortdurend ontwikkelt. En zelfs anders ligt, dan werd gedacht. Een zoektocht door de tijd in het West-Friese landschap, gepresenteerd door erfgoedspecialist Marius Bruijn.

> Book 1 min

Henri Willig 50 jaar boegbeeld van Nederlandse kaas

Denk je aan Henri Willig, dan denk je aan kaas. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op 26 maart 2024 is het precies 50 jaar geleden dat Henri en Riet Willig begonnen met het maken van Nederlandse kwaliteitskazen op hun boerderij en inmiddels is het bedrijf uitgegroeid naar een internationaal gerenommeerde kaasmakerij met bezoekers van over de hele wereld. Op 26 maart wordt deze mijlpaal uitgebreid gevierd.

> Book 4 min

Stuk van de maand: Bloemen van anderhalve eeuw oud

Elke maand plaatst het Regionaal Archief Alkmaar een bijzonder archiefstuk uit de collectie in de schijnwerpers. Deze keer: een boekje met notities over de zeereizen van een negentiende-eeuwse kapitein, met daarin ook gedroogde bloemen en bladeren.

> Book 3 min

Boek: Het geheim van Bols

In de zomer van 2020 werd de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek uitgenodigd om een kijkje te nemen in een pas ontdekte schuilplaats op de zolder van Anton Mauvestraat 6 in Heemstede. Op het moment dat bewoonster Lotte van Beers hun de schuilplaats liet zien, konden ze niet vermoeden dat het verhaal erachter vier jaar later zo’n bijzondere afloop zou kennen.

> Book 1 min

Mini-expo: In de Ban van de Tulp

In 2024 viert het Tulp Festival Amsterdam zijn tienjarig bestaan. Tijdens het festival, in de maand april, bloeien tienduizenden tulpen in de Amsterdamse straten. In het kader van dit jubileum organiseert het Amsterdam Museum de mini-expo ‘In de Ban van de Tulp’ over de eeuwenlange relatie tussen de stad en de tulp, waarbij onder andere het zeldzame Tulpenboek te zien is.

> Book 2 min

Wijk te Kijk tentoonstelling in het ABC

Het ABC Architectuurcentrum organiseert al meer dan dertig jaar zogenoemde Wijk te Kijk tentoonstellingen. Op deze exposities worden verleden, heden en toekomst van een wijk in Haarlem of in de regio onder de loep genomen. Dit jaar is gekozen voor de wijk Sinnevelt in Haarlem Noord. Deze wijk is een toonbeeld van de wederopbouw, niet alleen door de vele woningen die er werden gebouwd maar vooral ook door de stedenbouwkundige opzet met rustige, rondlopende woonstraten, groene pleinen en veel speelgelegenheid.

> Book 1 min

Pampus gaat weer open!

Op 29 maart is het Goede Vrijdag, de start van het nieuwe seizoen! Het eiland is vanaf dan weer iedere dag open. Pampus kan niet wachten om je welkom te heten voor een seizoen vol avonturen en vernieuwing!

> Book 2 min

De zee zit in mijn oog: strandberoepen in Zandvoort

Wij genieten allemaal van het strand en de zee in Zandvoort, maar vergeten soms dat achter de schermen hard werk schuil gaat. De tentoonstelling ‘De zee zit in mijn oog’ is een ode aan die harde werkers. Het Noord-Hollands Archief dook in de collectie en laat van 21 maart t/m 30 juni 2024 op de Boulevard van Zandvoort oude en nieuwe pareltjes uit de collectie zien.

> Book 1 min

Stoomtram Hoorn-Medemblik gaat weer rijden

Vanaf 30 maart, de start van het Paasweekend, gaan stoomtram en boot weer rijden en varen volgens dienstregeling. Het nieuwe seizoen 2024 gaat van start. Op beide Paasdagen rijden er bovendien twee stoomtrams in aansluiting op de boot, waardoor er nog meer reismogelijkheden zijn tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen.

> Book 1 min

Kunst uit scherven

Het begint met een verzameling scherven. Door passen en meten maken archeologen er weer een schotel of pot van. Maar dat het ook anders kan laten de cursisten van de zomerschool van kunst- en cultuurcentrum De Blauwe Schuit zien. In de zomerschool werkten de cursisten met het thema archeologie. Aan de hand van scherven uit het museum hebben zij inspiratie opgedaan voor hun schilderijen en tekeningen. De kunstwerken zijn nu te bewonderen in Archeologisch museum Baduhenna Heiloo in een speciale tijdelijke tentoonstelling.

> Book 1 min

Nieuwe podwalk langs de Stelling Den Helder

Op 27 februari heeft wethouder Camara van gemeente Den Helder in Hotel Den Helder een bijzondere duinwandeling langs de Stelling Den Helder geopend. Deze ‘podwalk’ is gemaakt door de NTR naar aanleiding van een uitzending in de serie Het Verhaal van Nederland, waarin presentator Daan Schuurmans je meeneemt door historisch Den Helder.

> Book 1 min

Edams Museum krijgt zelfportret Ties van Dijk

Begin maart ontving het Museum uit handen van oud-Edammer Fred Roskam een zelfportret van de kunstenaar Ties van Dijk (1873-1967), een ingekleurde tekening op getint papier, met op de achterzijde ervan een boerderij (plaats onbekend).

> Book 3 min

Tentoonstelling Spolia toont naziroofkunst

Huis Marseille presenteert Spolia, de eerste institutionele solotentoonstelling in Nederland van de Amerikaanse kunstenaar Lisa Oppenheim. In een tijd waarin veel aandacht wordt geschonken aan naziroofkunst, richt Oppenheim zich zowel op kunst die is geroofd uit Nederlandse collecties als op Nederlandse kunst in elders geroofde verzamelingen. Haar aandacht gaat vooral uit naar kunstwerken en voorwerpen die hoogstwaarschijnlijk vermist zijn, of vernietigd. Oppenheim laat via een gelaagde benadering zien hoe de verdwenen kunst en objecten nog altijd aanwezig zijn in de wereld om ons heen. De tentoonstelling opent op 16 maart 2024 en loopt tot 16 juni.

> Book 5 min

Design by nature: bloemen & insecten in het Muiderslot

De kasteeltuinen staan (bijna) in bloei, de natuur ontluikt. Ook in het kasteel is de lente zichtbaar. De tentoonstelling “Design by Nature” in het Muiderslot nodigt uit om de schoonheid van de natuur te ervaren door de ogen van creatieve kunstenaars: fotograaf Marit van Ekelenburg en stylistenduo The Wunderkammer.

> Book 1 min

Liefhebbers in Museum Kennemerland

Museum Kennemerland heeft een aanzienlijke collectie Velser aardewerk. Dat is een verzamelnaam voor aardewerk afkomstig uit de Kennemer Potterij, die een aantal keer in het bestaan van naam veranderd is. Van 16 maart tot en met 30 juni wijdt het museum er een tentoonstelling aan.

> Book 1 min