Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Nieuws

De Vorm van Klank, Vioolbouw in Weesp

Museum Weesp kondigt met veel trots aan dat de deuren zijn geopend van een nieuwe muzikale tentoonstelling die de kunst van vioolbouw belicht. Van zaterdag 13 april tot zondag 8 september 2024 kunnen bezoekers genieten van de vormen en klanken van dit prachtige ambacht. Daarbij worden ook de verschillen tussen de traditionele en de innovatieve bouw zichtbaar en hoorbaar.

> Book 1 min

Grootschalige aanpak ‘wereldwonder’ ARTIS

Het uit 1881 daterende ARTIS-Aquarium in Amsterdam is door het zoute water uit de bassins ernstig aangetast. Om het Aquarium ook voor toekomstige generaties te behouden, investeert het ARTIS-Park in een grootschalige opknapbeurt. De (her)opening is voorzien in het najaar van 2025.

> Book 4 min

Crowdfunding voor fotoboek ‘Forgotten Heroes’

Voor zijn fotoserie ‘Forgotten Heroes’ fotografeerde Ezra Böhm ambachtslieden door het hele land. Drie jaar lang reisde hij door Nederland op zoek naar de meest bijzondere, nog bestaande ambachten, om ze in alle glorie vast te leggen. Om de ruim 130 foto’s van 16 verschillende ambachten in een boek te bundelen is de fotograaf een crowdfunding gestart. Deze loopt tot 3 mei.

> Book 2 min

200 jaar Noordhollandsch Kanaal

‘Het grootste kanaal ter wereld’ was het Noordhollandsch Kanaal toen het in gebruik werd genomen in 1824, dit jaar 200 jaar geleden. Het moest Nederland internationaal op de kaart zetten. Hoe is het kanaal ontstaan? En welke rol speelt het nu?

> Book 2 min

Liefde voor het landgoed

Nederland kent ongeveer 1.200 kastelen en buitenplaatsen. Daarvan zijn er nog zo’n 600 in particulier bezit, waarvan de helft wordt bewoond door de eigenaar. In de nieuwe televisieserie ‘Liefde voor het Landgoed’ worden zes bijzondere bewoners van die Nederlandse kastelen en buitenplaatsen gevolgd. Zij hebben de missie om het familielandgoed te behouden voor de volgende generaties.

> Book 1 min

Van Gogh Museum viert 150 jaar impressionisme

Vandaag op de dag af is het 150 jaar geleden dat Claude Monets Impression, soleil levant een criticus aanleiding gaf te schrijven over ‘de tentoonstelling van de impressionisten’. Dit moment wordt gezien als de geboorte van het impressionisme in Frankrijk. Ter ere van dit jubileum presenteert het Van Gogh Museum dit najaar de groots opgezette overzichtstentoonstelling Vive l’impressionnisme! Topstukken uit Nederlandse collecties.

> Book 1 min

Jubilerend museum trakteert verzorgingshuizen Noord-Holland

Het Museum van de 20e Eeuw bestaat al weer 30 jaar en trakteert daarom alle bewoners van verzorgingshuizen in heel Noord-Holland op een gratis museumbezoek. Juist voor ouderen en dementerenden is het een waar Feest der Herkenning. Niet voor niets is dat al 30 jaar de lijfspreuk van dit nostalgische museum. Vijf jaar geleden, bij het 25-jarig bestaan, had het museum een zelfde aanbod dat toen zeer goed werd ontvangen.

> Book 1 min

Stoomweekend in de Haarlemmermeer

Tijdens een Stoomweekend kan je tegen gereduceerd tarief zowel het Cruquius Museum als Stoomgemaal Halfweg bezoeken. De stoomweekenden vinden plaats van 6 en 7 april tot en met november.

> Book 1 min

Nieuw toeristisch magazine Beleef Westfriesland nu verkrijgbaar

De lang gekoesterde wens voor een toeristisch magazine voor Regio Westfriesland is werkelijkheid geworden. Met trots kondigen de zeven Westfriese gemeenten, de Westfriese Bedrijvengroep en diverse ondernemers aan dat vanaf deze week het gloednieuwe magazine Beleef Westfriesland beschikbaar is!

> Book 1 min

GROFWEG BRUUT in Paviljoen Welgelegen

Van 12 april tot en met 5 juli 2024 is een nieuwe Dreef-expositie te zien in het Haarlemse Paviljoen Welgelegen. Een expositie waarin acht kunstenaars vanuit verschillende perspectieven op zoek zijn gegaan naar de essentie en veelzijdigheid van het Brutalisme in de architectuur.

> Book 3 min

Anne Frank Huis ontwikkelt nieuwe audiotour voor jonge bezoekers

Op 28 november 2022 kreeg de Anne Frank Stichting de Cultuurfonds Prijs 2022, ter waarde van € 100.000, uitgereikt door Koningin Máxima. De prijs is een eerbetoon aan de nagedachtenis van Anne Frank, wiens leven en woorden nog altijd jongeren wereldwijd inspireert.

> Book 1 min

Meer bezoekers voor kastelen en buitenplaatsen

Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen onderzocht de cijfers voor 2023, waaronder de bezoekersaantallen. Deze waren hoger dan in 2022, maar er zijn nog zorgen voor de KBL.

> Book 2 min

Lezingenreeks ‘De makers van Holland’

Tot en met 16 juni is in Huis van Hilde de tentoonstelling ‘De Makers van Holland’ te zien over hoe onze voorouders tussen 900 en 1300 de basis hebben gelegd voor het ‘Holland’ van nu. Naar aanleiding van deze tentoonstelling organiseert het museum een lezingenreeks. Aanstaande donderdag 11 april om 20.00 uur geeft archeoloog Nancy de Jong–Lambregts een lezing over ‘Kastelen van (Noord-)Holland’.

> Book 2 min

Tentoonstelling: “Er zal zijn een kanaal”

In 2024, 200 jaar na de opening, vormt het Noord-Hollands kanaal het thema van de wisselexpositie. Onder de naam “Er zal zijn een kanaal” vertelt de expositie de rijke geschiedenis van het kanaal tussen Amsterdam en Den Helder, dat bestemd was “voor de koopvaardij en ’s Konings Marine”.

> Book 1 min

Historische wandelingen door Hoorn

Zin om Hoorn te ontdekken via een stadswandeling? De geschiedenis van deze 17e-eeuwse havenstad komt tot leven met twee bijzondere podwalks. Deze gps-gestuurde audiotours laten je de verhalen van de geschiedenis op locatie beleven. Download de wandelingen van ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ op je eigen telefoon en verken de stad op een totaal nieuwe manier. Je hoort de verhalen achter de monumenten in de historische binnenstad, en van de mensen die er eens woonden, werkten en leefden. Kies voor de stadsroute (60 min.), de havenroute (90 min.) of voor allebei. De podwalks – of papieren wandelgidsje – zijn in het Nederlands, Engels en Duits beschikbaar.

> Book 2 min

Geld voor aantrekken talent bij molenmakers

Het Cultuurfonds, de Nederlandse Vereniging van Molenmakers (NVVM) en De Hollandsche Molen hebben de handen ineen geslagen om molenmakers te stimuleren MBO-leerlingen in hun ambachtelijk bedrijf op te leiden. Daartoe is de regeling Stimulering Molenmakers-leerlingen in het leven geroepen.

> Book 2 min

Plaatsing antiek hek tegenover Huis te Manpad

Op 13 maart is het antieke smeedijzeren hek als toegangspoort naar de overplaats van Huis te Manpad (aan de oostzijde van de Herenweg) na restauratie herplaatst. De Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek doet verslag van de plaatsing.

> Book 1 min

Home and the World in Museum Van Loon

Home and the World is een tentoonstelling van hedendaagse kunst in de historische context van Museum Van Loon samengesteld door gastcurator en kunsthistoricus Thomas J. Berghuis. Veertien kunstenaars van over de hele wereld onderzoeken de complexe verbanden tussen kolonialisme en nationalisme.

> Book 3 min