Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

90 jaar Goois Natuurreservaat

Het Goois Natuurreservaat bestaat 90 jaar en dat moet gevierd worden! Op zaterdag en zondag 4 en 5 juni 2022 viert het Goois Natuurreservaat het jubileum met het jaarlijkse Schaapscheerdersfeest bij de Schaapskooi op de Blaricummerheide, met vele activiteiten voor jong en oud. Kom je ook?

De opmaat tot de oprichting van de intussen voor het Gooi unieke natuurbeschermende organisatie begon feitelijk eind negentiende eeuw, toen het Gooi meer en meer door welgestelde mensen als woon- en lustoord gezien werd. De trein en in haar kielzog de tram zorgden ervoor dat stedelingen gemakkelijk naar het Gooi konden reizen. Diezelfde trein en tram bedreigden begin jaren 1920 het Gooise natuurschoon. Plannen voor nieuwe lijnen lokten protesten uit van natuurbeschermers en leidden tot Kamervragen en veel negatieve publiciteit. De Gooise gemeenten zagen in dat het Gooi alleen nieuwe en liefst welgestelde inwoners zou blijven trekken als de belangen van die mensen zouden worden behartigd. En dat belang lag onder meer in behoud van de natuur: het Gooi als ‘Tuin van Amsterdam’.

De oplossing kwam vanuit een bekende hoek: de erfgooiersorganisatie Stad en Lande van Gooiland. In 1932 sloot zij een verkoopovereenkomst met het in dat jaar opgerichte Goois Natuurreservaat. Dit had grote gevolgen: omvangrijke delen van de Gooise heidevelden en jonge bossen waren ineens ‘ten eeuwigen dage’ beschermde natuurgebieden, waarop uitbreiding voorgoed afgewend en onmogelijk was. In 1933 werd de koop bestendigd. De eerste jaren stonden in het teken van consolidatie van het verworven gebied en de gestage toevoeging van percelen en complexen aan het reservaat. Vanaf de jaren 1950 nam het beschermde gebied rap toe. Anno 2022 beheert en beschermt het Goois Natuurreservaat ruim 2.800 ha natuur in ca. afzonderlijke 65 gebieden tussen het Gooimeer en Hollandsche Rading.

Grote grazers op de Bussumerheide. Foto: Sarah Remmerts de Vries.

Schaapscheerdersfeest

Op zaterdag en zondag 4 en 5 juni 2022 viert het Goois Natuurreservaat het Schaapscheerdersfeest in en rond de Schaapskooi op de prachtige Blaricummerheide. Vanwege het jubileum wordt het dit jaar groots aangepakt. Met een extra dag, vele activiteiten, workshops, muziek en een grote markt. Er is ongelooflijk veel te doen!

Op zaterdag 4 juni is het evenement geopend van 10.00 – 17.00 uur en op zondag 5 juni van 10.00 – 16.00 uur. Dus zet deze datum alvast in je agenda. De toegang voor het evenement is gratis. Kijk op de website van het GNR voor meer informatie.

Heide in bloei op de Franse Kampheide bij Bussum. Foto: Sarah Remmerts de Vries.

Bron: Goois Natuurreservaat

Publicatiedatum: 16/05/2022

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.