Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

475 jaar oude orgel Westerkerk Enkhuizen weer in gebruik

De unieke zestiende-eeuwse orgelkas in de Westerkerk te Enkhuizen geldt als één van de mooiste van Nederland. Onlangs is het instrument vernieuwd en weer in gebruik genomen, waardoor het publiek nu weer van het prachtige orgelspel kan genieten.

In 1549 kreeg de Westerkerk in Enkhuizen een nieuw orgel in een kas gemaakt door de beroemde orgelbouwer Hendrik Niehoff. Het is nu al 475 jaar op zijn oorspronkelijke plaats in de kerk aanwezig. Het instrument uit 1549 bestaat echter niet meer, maar de kas behoort tot de mooiste van Nederland en verdiende het om weer een klinkend instrument te herbergen. Ruim 10 jaar geleden is men daarom begonnen met het ontwikkelen en bouwen van een nieuw orgel. Helemáál ‘nieuw’ is het orgel niet; de frontpijpen van Johannes Duyschot dateren bijvoorbeeld uit 1683.

Het orgel van de Westerkerk. Foto: Westerkerk Enkhuizen.

Orgelconcerten

Op zondag 9 juni werd op dit unieke orgel door vermaard organist Theo Jellema, het eerste concert gegeven. Op 14 en 28 juli en op 11 en 25 augustus worden nog meer orgelconcerten gegeven. De toegang is gratis met deurcollectie. Kijk voor meer informatie op de website van de Westerkerk.

Het orgel van de Westerkerk. Foto: Westerkerk Enkhuizen.

Meer weten?

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over het orgel. Gert Eijkelboom maakte een mooi overzicht van de verschillende fases in de geschiedenis en de daarbij horende disposities. Interessant voor de echte orgel liefhebber. Je vindt de complete geschiedenis hier.

Wie wil weten hoe het orgel klinkt: Jan Sietses verzamelde recentere en oudere opnames van het orgel op SoundCloud. Je beluistert ze hier of in de video hieronder.

Bronnen: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Westerkerk Enkhuizen

Publicatiedatum: 13/06/2024

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.