Zij maakten het!

De Vechtstreek kent een lange en interessante geschiedenis. Daarbij is langs de rivier een groot aantal dorpen en steden ontstaan en ook vele zeer karakteristieke kastelen en buitenplaatsen. En daar woonden natuurlijk ook beroemde, bekende en interessante personen. Het Vechtstreekmuseum heeft dit jaar gekozen om nu eens een aantal van deze bijzondere personen onder de aandacht te brengen in een tentoonstelling met de titel “Zij maakten het! ”. De tentoonstelling is te zien t/m 12 september 2021.

De focus bij deze tentoonstelling richt zich op Bijzondere mensen uit de Vechtstreek van Toen en Nu, die de Vechtstreek maakten en maken zoals die nu is. Zij hebben iets gemaakt wat als blijvend en verbonden aan de Vechtstreek gezien kan worden. Het begrip ‘maken’ is daarbij ruim geïnterpreteerd. Het zijn niet alleen kunstenaars in de enge zin van het woord, maar ook acteurs/actrices, schrijvers, architecten, bouwers en personen die voor de gemeenschap in de Vechtstreek “een steen in de rivier hebben gelegd” waardoor er veranderingen in maatschappelijke context zijn ontstaan en/of doorgevoerd.

Bewoners van kastelen en buitenplaatsen

Van een aantal bekende plaatsen heeft het museum markante bewoners gekozen. Op het Muiderslot woonde lange tijd Pieter C. Hooft, de “Prins der Poëten”. Op kasteel Loenersloot aandacht voor barones Madzy Martini Buys en van Nijenrode kozen wij Johan Ortt en Anna Pergens.

Buitenplaats VreedenHoff was lang het domicili van de vorig jaar overleden Anthony Lisman en op Gunterstein hebben Magdalena Poulle, generaties Willink van Collen en Quarles van Ufford gewoond. Goudestein werd gesticht door Joan Huydecoper, projectontwikkelaar “avant la lettre”. Slot Zuylen was natuurlijk bekend door Belle van Zuylen maar ook de familie van Lockhorst verdient een plaats bij ons.

Muiderslot. Beeld: Vechtstreek Museum.

Ontwerpers, verzamelaars en schrijvers

Een viertal maquettes zijn tentoongesteld, zoals het unieke poppenhuis, naar voorbeeld van een Raadhuis uit Brabant, deel van de verzameling van Bert Degenaar. Verder twee van VreedenHoff en de tuinen van Vechtvliet, alle gemaakt door Gedo Voorn.

Verder hier ook aandacht voor diverse schrijvers en hun boeken zoals Gary en Loekie Schwartz, Arie Manten, Juliëtte Jonker, Edward Munnig Schmidt en Steven de Clercq.

Beeld: Vechtstreek Museum

Artiesten en musici

In de Vechtstreek hebben altijd veel artiesten gewoond wat niet verwonderlijk is gezien de nabijheid van radio en TV-stad Hilversum en de hoofdstad Amsterdam. De selectie:
Rita Reys en haar echtgenoot en begeleider Pim Jacobs. Zij was “Europe’s First lady of Jazz” en trad meer dan 70 jaar op in binnen en buitenland. Pim was bekend met zijn trio en van radio en TV. Ook trad hij op met zijn gevleugelde vrienden Pieter van Vollenhoven en Louis van Dijk.
Elly van Stekelenburg was een bekend actrice in toneelgezelschappen, radio en TV. De laatste 21 jaar van haar leven woonde ze in Breukelen.
Rogier van Ootterloo, was dirigent van o.a. het Metropole orkest en componist van bekende filmmuziek van Soldaat van Oranje en Turks Fruit.
Mike Boddé is een begaafd pianist, cabaretier. Hij werkte mee aan TV programma’s als kopspijkers en podium Witteman.
Babette van Veen is vooral bekend geworden van haar rol in Goede Tijden Slechte Tijden, maar heeft ook in talloze andere producties en films gespeeld. Daarnaast schrijft zij boeken en is actief in de politiek.
Willem Poot, bekend en gerenommeerd pianist en vooral organist. Hij geeft talloze concerten op eeuwenoude orgels. Lokaal wss hij mede initiatiefnemer en speler in het ensemble Barok langs de Vecht.

Fotowand met nog 24 opmerkelijke personen van Toen en Nu. Beeld: Vechtstreek Museum

Bron: Vechtstreek Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.