Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal

23-03-2024 - 24-02-2025

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Wieringen door de Amsteldiepdijk met de vaste wal werd verbonden en als eiland ophield te bestaan. Wieringer Eilandmuseum Jan Lont besteedt hier aandacht aan met de thematentoonstelling 'Wieringen, 100 jaar eiland aan de vaste wal'. Deze tentoonstelling zal een beeld geven van het leven op Wieringen van 1854, het jaar waarin de museumboerderij werd gebouwd, tot 1924, het jaar dat Wieringen definitief geen eiland meer was.

Om 31 juli 1924 werd om 7 uur het laatste sluitgat in de Amsteldiepdijk van Van Ewijcksluis naar Wieringen gedicht. De Amsteldiepdijk is aangelegd als onderdeel van de Afsluitdijk, die de voormalige Zuiderzee afsloot en Noord-Holland met Friesland verbindt. Om deze reden wordt de Amsteldiepdijk ook wel de Kleine of Korte Afsluitdijk genoemd. De dijk, eigenlijk een dam tussen Van Ewijcksluis en Wieringen, is aangelegd in 1924 en sluit een deel van het Amsteldiep en het Ulkediep af. Het afgesloten deel van het Amsteldiep werd daardoor een meer: het Amstelmeer.

De aanleg van de dijk betekende het einde van Wieringen als eiland. Dat had grote gevolgen voor het leven van de eilandbewoners. Het gebied, dat sinds de twaalfde eeuw een eiland was, kwam plotseling uit zijn isolement. Vervolgens werd ook de Wieringermeerpolder ingepolderd, waardoor er tegenwoordig geen onderscheid meer bestaat tussen het oude Wieringen en het vasteland. Het wordt daarom ook wel ‘het geheime Waddeneiland’ genoemd.

Ir. Lely kijkt toe vanaf de gevel van het museum. Foto: Wieringer Eilandmuseum Jan Lont.

Van schaalmodel tot schilderij

Met een nieuwe thematentoonstelling wil Wieringer Eilandmuseum Jan Lont speciale aandacht besteden aan de Amsteldiepdijk. Voor deze expositie zijn verschillende locaties aangewezen op het museumterrein. In de bezoekersruimte en in het uutlid, de voormalige potstal van de boerderij, staan vitrines met schaalmodellen van emmerbaggermolens, baggerzuigers, zinkstukken, steenknijpers en stenen die bij de aanleg van de dijk zijn gebruikt.

Naast deze objecten worden foto’s, tekeningen en schilderijen die het werk aan de Amsteldiepdijk in beeld brengen getoond en in het filmzaaltje zijn historische films te zien. In de tuin van het museum staat als publiekstrekker een keileembult met daarop een deel van de Amsteldiepdijk nagebouwd.

Het eiland Wieringen, ingekleurd door Harry Jasper. Via Wieringer Eilandmuseum Jan Lont.

Tentoonstelling en lezingen

De feestelijke opening van de thematentoonstelling vond plaats op zaterdag 23 maart 2024, als voorloper van de festiviteiten rond het honderdjarig bestaan van de Afsluitdijk in 1932. De tentoonstelling zal tot 24 februari 2025 te zien zijn in Wieringer Eilandmuseum Jan Lont.

Het museum verzorgt dit jaar extra verhalenmiddagen en interessante lezingen rond dit onderwerp. Het museum is elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

De Steenzetter op de Dijk. Foto: Wieringer Eilandmuseum Jan Lont.

Bron: Wieringer Eilandmuseum Jan Lont

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.