Who is she? Portretten vertellen

In locatie Hal van het Frans Hals Museum is vanaf 25 juni 2021 tot en met 2 januari 2022 de tentoonstelling 'Who is she? Portretten vertellen' te zien.

In de tentoonstelling Who is she? Portretten vertellen vormt het monumentale werk ‘Guess Who’s Coming to Dinner Too?’ van kunstenaar en cultureel activist Patricia Kaersenhout het middelpunt.

Met deze installatie, bestaande uit grote, rijk gedekte eettafels vol glaswerk en geborduurde lopers, geeft Kaersenhout vrouwen van kleur die nog geen positie hebben veroverd in de geschiedenisboeken een plek aan tafel: een hedendaags portret van heldinnen van verzet. In de tentoonstelling wordt de installatie omringd door bijzondere portretten van en over vrouwen uit de periode 1820 tot heden van kunstenaars als Charley Toorop, Hellen van Meene, Julika Rudelius, Charles Howard Hodges en Jan Sluijters.

Boven: afbeelding van kunstenaar Patricia Kaersenhout, foto: Aatjan Renders. Onder: Charles Howard Hodges, Portret van Wilhelmina Jacoba van Pembroek, 1820, olieverf op doek, collectie Frans Hals Museum.

In deze tentoonstelling laten we je naar de portretten kijken vanuit een nieuw perspectief en met uitgesproken aandacht voor de rol van de vrouw. Van beroemde mannelijke makers is vaak veel bekend, vrouwen hebben in de kunstgeschiedenis vaker een bijrol. Wat vertellen de portretten in de tentoonstelling?  Wie is zij? Of zegt de manier waarop ze is afgebeeld vooral iets over hoe ze gezien werd door anderen? Verandert dat met de tijd?  En in hoeverre is de eigen blik gekleurd door aannames en stereotypen?

Het Frans Hals Museum nodigt met Who is she? Portretten vertellen jou actief uit om anders te kijken naar de manier waarop vrouwen werden en worden gepresenteerd in museale collecties en daardoor meer te zien. En laat je nadenken over welke vrouw volgens jou een plek aan tafel verdient.

Kijk voor meer informatie over openingstijden en toegangsprijzen op de website van het Frans Hals Museum.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.