Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Weidevogels spotten bij Fort Krommeniedijk

25-02-2024 - 03-03-2024

Boswachters van Landschap Noord-Holland verzorgen twee zondagen vanaf Fort K’IJK een speciale weidevogel/grutto kijkochtend. Onze nationale vogel, de grutto strijkt namelijk elk jaar neer in de weilanden rondom het Fort bij Krommeniedijk. Het is een geweldig vogelspektakel dat je niet wilt missen!

Doordat de weilanden afgelopen periode onder water zijn gezet, inunderen heet dat, komt het voedsel makkelijk beschikbaar. De wormen die in de grond leven komen door het water omhoog en die zijn weer een belangrijke voedselbron voor weidevogels. Niet alleen de grutto profiteert hiervan maar ook andere steltlopers en eenden. In totaal wel 40 verschillende vogelsoorten. Zij verzamelen zich met vele honderden op de weilanden rond het fort. Een prachtig gezicht en met een beetje geluk schuift een slechtvalk of een andere roofvogel aan!

In 2023 hebben boswachters Chris en Hans van Landschap Noord-Holland een podcast opgenomen met de titel “Zo leer je snel 10 weidevogels kennen”. Een prachtige voorbereiding van de kijkochtend. Zie daarvoor: https://www.landschapnoordholland.nl/weidevogelpodcast

Grutto’s kijken bij Fort Krommeniedijk. Foto: Hans Brinks.

Praktische informatie

Wanneer: zondag 25 februari en zondag 3 maart van 9.30 tot 11.00 uur
Waar: Fort K’IJK, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest

Neem vooral een verrekijker mee om er nog meer van te genieten.

Ga je mee? Verdere informatie en reserveren via www.gaatumee.nl

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.