Week van de Klassieken 2021: De inclusieve oudheid

De veertiende Week van de Klassieken (8 t/m 18 april 2021) heeft als thema de inclusieve oudheid. Alle lezingen, symposia en workshops zijn gratis online te volgen via livestreams.

Openingslezing: Een oudheid voor iedereen

De ‘inclusieve oudheid’ klinkt goed, maar wat bedoelen we daarmee? Casper de Jonge (Universiteit Leiden) introduceert op donderdag 8 april om 13.00 uur tijdens de openingslezing het thema van de veertiende Week van de Klassieken.

Heeft iedereen die dat wil toegang tot de oudheid, via school, museum of universiteit? En doet ons beeld van de oudheid wel recht aan de diversiteit van de antieke wereld? Nieuw onderzoek naar de literatuur van Griekstalige migranten in het Romeinse Rijk geeft een stem aan onderbelichte perspectieven. Het draagt bovendien bij aan de transformatie van ‘klassieke talen’ tot een inclusievere discipline.

Aanmelden voor de livestream vanuit het Rijksmuseum van Oudheden kan hier.

Edith Hall verkent thema Week van de Klassieken

In het Allard Pierson zal Prof. Edith Hall (King’s College London) op donderdag 8 april om 17.00 uur de lezing Celebrating Interactions between Classical Artefacts, Museums and the Public verzorgen. Prof. Hall is classica en auteur van talloze boeken over de oudheid. Ze verkent het thema van de Week van de Klassieken in brede zin, beginnend met de vraag ‘Hoe inclusief worden de Klassieken benaderd in musea, de universiteit en het voortgezet onderwijs?’

De lezing is Engelstalig met Nederlandse ondertiteling. Aanmelden voor deze lezing via Allard Pierson kan hier.

Programma

Kijk voor het volledige programma in de agenda op de website van de Week van de Klassieken. De agenda wordt nog dagelijks aangevuld.

Bron: Week van de Klassieken