Waterlinie Kunstroutes

De Hollandse Waterlinies zitten vol geheimen. Met de Waterlinie Kunstroutes zijn verschillende vormen van kunst en cultuur in de buurt van de Stelling van Amsterdam aan elkaar verbonden om je te laten kennismaken met het gebied. Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets!

De Hollandse Waterlinies zitten vol geheimen. Tijdens de Waterlinie Kunstroutes zijn verschillende vormen van kunst en cultuur in de buurt aan elkaar verbonden om je te laten kennismaken met het gebied.

Van land art en toneelvoorstellingen tot artists in residence op bijzondere plekken in het waterlinielandschap: deze zomer vind je op verschillende plekken in de Hollandse Waterlinies kunst en cultuur. Alle activiteiten verbeelden samen het landschap van de waterlinies en laten je kennismaken met de geheimen van het gebied. Verschillende vormen van kunst en cultuur in de buurt zijn aan elkaar verbonden met wandel- of fietsroutes.

Wandelen

Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door al het moois dat de Hollandse Waterlinies je te bieden hebben: van fort tot vestingstad en van museum tot land art. Klik op een route om deze te bekijken, download de kaart en eventueel het GPX-bestand en geniet van een heerlijke wandeling!

Bekijk in de Stelling van Amsterdam:

Wandelroute Aagtendijk (19 km) Wandel door de gemeenten Heemskerk, Uitgeest en Beverwijk met de wandelroute Aagtendijk en beleef de Stelling van Amsterdam van het begin tot einde van deze route, verhard en onverhard. Met onderweg een luchtoorlogsmuseum in Fort bij Veldhuis en in augustus een kunstenaarsexpositie in de genieloods en op het buitenterrein van Fort aan den Ham.

Hollandse Waterlinies wandelroute Weesp (5km) Wandel door Weesp dat net iets verder aan de Vecht ligt dan Muiden. Beiden zijn onderdeel van drie verdedigingslinies: de Oude en Nieuwe Hollandse waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Bekijk de kunstwerken op Bastion Bakkerschans, lees meer over de struikelstenen of bezoek het Weespermuseum.

Fietsen

Van het Markermeer tot de Waal en van Fort Edam tot Fort Vuren: overal in de Hollandse Waterlinies is het deze zomer mogelijk om te fietsen en te genieten van het prachtige waterlinie-erfgoed en diverse kunstwerken. Klik op een route om deze te bekijken, download de kaart en geniet van een heerlijke fietstocht!

Bekijk in de Stelling van Amsterdam:

Stelling van Amsterdam fietsroute Markermeer (53 km) Deze fietsroute staat bijna geheel in het teken van water. Fiets door het prachtige gebied van Laag-Holland, langs het Markermeer, van Edam, naar Etersheim, Middenbeemster en Katwoude. In dit gebied fluisteren de molens het verhaal van de watersnood in 1916. Bezoek het museum in Fort bij Edam, het museum de Waterwolf in Etersheim of het schooltje van Dik Trom.

Stelling van Amsterdam fietsroute Schermer en Oer-IJ Deze fietsroute brengt je door het gebied van de Stelling van Amsterdam, droogmakerij de Schermer en het Oer-ij . Twee gebieden met een rijke historie en verhalen over water als vriend en vijand. Bezoek de 3D tentoonstelling op Spijkerboor, het belevingscentrum in Fort K’IJK, het museum ’t Houtenhuis of de beeldentuin van Nic Jonk.

Stelling van Amsterdam fietsroute Westfront (46 km) Deze fietsroute voert je door het westfront van de Stelling van Amsterdam, langs oude dijken die met elkaar zijn verbonden: de Hoogedijk, de Lagedijk en de Sint Aagtendijk. Een afwisselende fietsroute die alle forten langs deze dijken aan doet. Luister muziek in het Muziekfort, bezoek de kunstexpositie op Fort aan den Ham of bezoek het natuurbelevingscentrum van Fort K’ijk.

Stelling van Amsterdam fietsroute Haarlemmermeer (35 km) Deze fietsroute brengt je door droogmakerij de Haarlemmermeer, dat omgeven is door de Ringvaart. De forten hier zijn verbonden door de Geniedijk. Bezoek de tentoonstelling op Kunstfort bij Vijfhuizen, kijk of er kunstenaars aan het werk zijn in Batterij aan de Sloterweg of bezoek het Cruquiusmuseum. Bekijk hier de 3D Waterwerken expositie of leer over de drooglegging van de Haarlemmermeer.

Hollandse Waterlinies fietsroute Fortenland (38 km) Fiets met deze route door Weesp, Muiden en Naarden. Allen onderdeel van de Hollandse Waterlinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Dit maakt het een waar fortenland! Bezoek het waterschild op het Muiderslot of het bezoekerscentrum van Muiden in het Muizenfort, het vestingmuseum in Naarden of de beeldentuin van Niek Roozen in Weesp.

In 2021 brengt Nederland een Ode aan het Landschap. Het landschap van de Hollandse Waterlinies – de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen – is een open gebied aan de rand van de Randstad. Hier heeft de mens in het verleden een verbond gesloten met het water en de natuur. Tijdens Ode aan de Hollandse Waterlinies maak je kennis van de geheimen, verhalen en bijzondere objecten uit de Hollandse Waterlinies door vele mooie activiteiten.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.