Wandeling: diamanten van Zuid

Het Amsterdamse Plan Zuid van Berlage is een waar kunst- en architectuurpareltje. Wandel mee langs de vele Amsterdamse School-panden in deze bijzondere buurt.

Book 1 min

Het Amsterdamse Plan Zuid van Berlage is een waar kunst- en architectuurpareltje. Wandel mee langs de vele Amsterdamse School-panden in deze bijzondere buurt.

De architecten van de Amsterdamse School beperkten zich niet tot het ontwerpen van gebouwen. Ook de straatlantaarns, bruggen, prullenbakken en elektrahuisjes werden door hun ontwerpdrift onder handen genomen. Dit resulteerde in een prachtig straatbeeld, waarvan veel originele elementen nog te bewonderen zijn. Woningen voor de arbeidende klasse werden omgetoverd tot ware ‘arbeiderspaleizen’, en rijk gedecoreerd met beeldhouwwerk van bijvoorbeeld Hildo Krop en John Rädecker.

Naast de Amsterdamse School valt er nog veel meer moois te zien in Zuid. Een van onze deskundige gidsen leidt u eveneens langs de Art Nouveau Diamantfabriek van Gerrit van Arkel, het classicistische raadhuis van voormalig gemeente Nieuwer Amstel en het hoogtepunt van het Nieuwe Bouwen: de Theosofische tempel van de architecten Johannes Brinkman en Leendert van der Vlugt. Uiteraard zal ook werk van Berlage zelf passeren.

De Muzenbrug. Foto: Marcel Westhoff.

De tocht van circa twee uur start bij Museum De Dageraad en eindigt bij het Coöperatiehof van architect Piet Kramer en het hoogtepunt van Plan Zuid: het door Piet Kramer en Michel de Klerk samen ontworpen Dageraadcomplex. Het is een rondleiding vol verrassingen met veel grote, maar ook kleine diamanten aan kunstwerken, torens en hoogtepunten van de Nederlandse architectuur. Amsterdam Zuid als een waar openluchtmuseum.

Tickets zijn hier te koop voor €24,75 per persoon. Kijk voor meer informatie op de website van Museum Het Schip.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN