Wandelen en bomen over hout

Op zondagmiddag wandelen en ook nog iets leren over een bijzonder deel van het Zaans cultureel erfgoed? Dat kan tijdens de rondwandeling door het pittoreske Zaandijk onder leiding van onze enthousiaste gids. Het thema van de wandeling is dit keer ‘wagenschot’, een fraai stukje kostbaar eikenhout met een bijzonder verhaal.

Book 1 min

Wagenschot is de benaming van heel dun eikenhout dat werd gebruikt voor de houten betimmering in huizen, schepen en rijtuigen. Prachtige voorbeelden van wagenschot vindt u in het Honig Breethuis, waar we de wandeling beginnen. Als u terugkeert na het rondje Zaandijk kunt u deze luxueuze wandbekleding bewonderen.

De wanden van de salon van het Honig Breethuis bestaan voor een groot deel uit ‘wagenschot’: kostbare dunne planken eikenhout. Foto Anjo Kan via Honig Breethuis.

Wagenschotzagerij

Halverwege de wandeling komen we bij de Gerrit Jan Honigsluis, gebouwd in 1610. Daar steken we de dijk over naar het Hazepad, een smal pad waarover vroeger het molenpersoneel naar het werk liep. Hier stonden zeven windmolens, een daarvan was paltrokhoutzaagmolen ‘De Haas’. Deze molen was gespecialiseerd in het wagenschot zagen. Hier werden die hele dunne, gladde planken gezaagd.

Belasting

Omstreeks 1810 werd er belasting geheven over onbehandeld eikenhout. Om onder deze belasting uit te komen, werden deuren en wanden vaak voorzien van geschilderd imitatie-eikenhout. Ook daarvan zijn in het Honig Breethuis voorbeelden te zien. Na de wandeling kunt u in de Zaankamer verder bomen over wat u heeft gezien onder het genot van een kopje thee of koffie.

  • Zondag 24 september 2023
  • Start: 13.30 uur in het Honig Breethuis op Lagedijk 80 in Zaandijk
  • Kosten: volwassene € 10,00; museumkaart € 6,00; kind t/m 12 jaar gratis (incl. entree museum en een consumptie)
  • Duur van de wandeling: circa anderhalf uur
  • Aanmelden op: wandeling Zaandijk.

 

Bron: Honig Breethuis

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN