Vrouwen van Noord

In navolging van het succesvolle project Vrouwen van Nieuw-West presenteert het Amsterdam Museum het project Vrouwen van Noord. Vanaf 8 maart tot en met 8 april bezoek je vijf buurttentoonstellingen op vier locaties in Noord. Aan de hand van vijf thema's leer je verschillende vrouwengemeenschappen uit Amsterdam Noord kennen die inhoud, kracht en kleur aan hun buurt, wijk en het stadsdeel geven.

Book 2 min

Hoort Noord bij Amsterdam of hoort Amsterdam bij Noord? Veel mensen uit Amsterdam Noord zijn bekend met deze vraag. De stad groeit en verandert, zo ook Amsterdam Noord. Dit zie je terug in het straatbeeld. Juist in deze tijd zijn vrouwengemeenschappen belangrijk. De Vrouwen van Noord zetten zich elke dag in voor gelijke rechten, veiligheid, maar vooral voor verbinding. Samen komen deze verbinders op tegen de gevolgen van onder andere gentrificatie, eenzaamheid en armoede.

De fotoportretten en verhalen in de tentoonstellingen zijn gemaakt tijdens bijeenkomsten en workshops in het Amsterdam Museum en op locatie in Noord. Van bewoners die hier al zestig jaar wonen tot aan de jeugd, elke groep vertelt een eigen verhaal. Samen vertellen ze het verhaal van de Vrouwen van Noord.

Vrouwen van Noord. Via Amsterdam Museum.

Vier locaties en vijf tentoonstellingen:

Cometa Kometensingel 152a, Amsterdam
Openingstijden: wo, do, zo van 12.00 tot 23.00 uur, vr en za van 12.00 tot 00.00 uur.

Vrouwen voor verbinding. Deze vrouwen doen iets bijzonders voor hun omgeving en laten zich door niemand vertellen wat ze wel of niet mogen doen. Van ondernemer tot jongerenwerker en van strijder tot buurtmoeder. De verbinders die Noord nodig heeft!

Modestraat, Buikslotermeerplein 15, Amsterdam
Openingstijden: wo, do, zo van 12.00 tot 23.00 uur, vr en za van 12.00 tot 00.00 uur.

Vrouwen tegen eenzaamheid. Eenzaamheid is een toenemend maatschappelijk probleem, vooral in grote steden zoals Amsterdam. Bij Sweet 70 is het ook een van de belangrijke thema’s.

OBA Van der Pek, Gentiaanstraat 1, Amsterdam
Openingstijden: di t/m vr van 9.30 tot 17.30 uur, za van 11.00 tot 17.00 uur.

Vrouwen voor empowerment. In de samenleving word je snel overgeslagen wanneer je geen opleiding hebt gedaan of mondig genoeg bent. Het platform de vrouwenbazaar ondersteunt met activiteiten de emancipatie van vrouwen met een multiculturele achtergrond.

OBA Waterlandplein, Waterlandplein 302
Openingstijden: ma 14.00 tot 17.30 uur, di, wo, vr van 9.30 tot 17.30 uur, do 9.30 tot 20.00 uur, za 11.00 tot 17.00 uur.

Vrouwen voor saamhorigheid. Beter een goede buur dan een verre vriend, daar gaat dit thema over. De vrouwen van de interculturele ontmoetingsochtend en van de handwerkclub Stitch ‘n Bitch zetten zich hiervoor in.

Vrouwen voor veilige straten. Veiligheid op straat en in openbare ruimtes is al eeuwen een kwestie voor vrouwen. Jonge vrouwen onder begeleiding van Elance Academy en de Damesbende van Buiksloot zetten zich in voor veilige straten en een fijnere plek.

Toegang tot de tentoonstellingen is gratis.

Bron: Amsterdam Museum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN