Vermeer

Nog nooit heb je zoveel schilderijen van Johannes Vermeer bij elkaar kunnen zien. Het Rijksmuseum brengt de meeste van Vermeers schilderijen van over de hele wereld voor jou samen. Grijp je kans om de schilder goed te leren kennen en dichterbij Vermeer te komen.

Book 1 min

De grootste ooit

In de tentoonstelling Vermeer zijn 28 van de 37 Vermeers te zien. Nog nooit eerder was het mogelijk zoveel werken van Vermeer bijeen te brengen. Zeven schilderijen zullen voor het eerst voor het Nederlands publiek te zien zijn, waaronder het pas gerestaureerde Brieflezend meisje aan het venster (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden), de Onderbreking van de muziek en de Dame en dienstmeid (The Frick Collection, New York) en Het glas wijn (Gemäldegalerie, Berlijn).

Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663. Collectie Rijksmuseum, objectnummer: SK-C-251.

Internationale topstukken

Andere hoogtepunten zijn Het meisje met de parel uit het Mauritshuis (Den Haag, te zien t/m 30 maart), De geograaf uit het Städel Museum (Frankfurt am Main), Schrijvende vrouw met dienstbode uit The National Gallery of Ireland (Dublin) en Vrouw met de weegschaal uit The National Gallery of Art (Washington D.C). De Frick Collection in New York leent voor het eerst in de geschiedenis alle drie schilderijen van Vermeer uit haar verzameling samen uit, te weten de Dame en de Dienstmeid, de Onderbreking van de muziek en de Soldaat en het lachende meisje.

Gezicht op huizen in Delft, bekend als ‘Het straatje’, Johannes Vermeer, ca. 1658. Collectie Rijksmuseum, objectnummer: SK-A-2860.

Unieke kans

Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan de beroemde 17de-eeuwse meester in Nederland in bijna 30 jaar. Een nieuwe generatie krijgt de kans om met een van de grootste kunstenaars ter wereld kennis te maken; een kans die zich maar een keer in je leven voordoet.

De tentoonstelling zal te zien zijn van 10 februari tot 4 juni 2023.

Bron: Rijksmuseum

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN