Verjaardag van Amsterdam

Amsterdam wordt dit jaar 744 jaar en in het Stadsarchief is van alles te doen. Hans Sibbel zal het Tolprivilege onthullen en een Verjaardagswens uitspreken. Daarna staat voor alle bezoekers een traktatie klaar.

Vier de Verjaardag van Amsterdam in de Schatkamer van het Stadsarchief. Op zaterdag 26 oktober 2019 zal Hans Sibbel, bekend als cabaretier Lebbis, het unieke Tolprivilege van 27 oktober 1275 onthullen. Het is het oudst bewaarde document waarin ‘Amestelledamme’ voor het eerst wordt genoemd. Dit bescheiden maar belangrijke stuk is de geboorteakte van de stad, waarmee Graaf Floris V de Amsterdammers in 1275 vrijstelling gaf van het betalen van tol in zijn graafschap. Het is een document uit de Middeleeuwen, zeer kwetsbaar voor licht en temperatuurswisselingen. Het wordt daarom slechts enkele dagen per jaar getoond. Dit jaar is dat op zaterdag 26 en zondag 27 oktober.

Daarbij presenteren wij de tentoonstelling en lezingen ‘Archief van de IJzeren Kapel’. In de IJzeren Kapel in de Oude Kerk stond eeuwenlang de Charterkast: het archief van Amsterdam, waarin de belangrijkste oorkonden van de stad werden bewaard. Deze kast uit de 15e eeuw is nu te zien in onze Schatkamer. Tot 26 januari 2020 komt u alles te weten over de inhoud deze middeleeuwse kast. Bewonder de mooiste en meest bijzondere perkamenten oorkonden met prachtige zegels uit het alleroudste archief van de stad.

Bezoekers kunnen dit weekend ook een unieke historische vaartocht maken. Samen met Rederij De Nederlanden lopen we vooruit op de viering van 750 jaar Amsterdam in 2025. De ‘Amsterdam 750 vaartocht’ neemt de bezoeker in 2,5 uur mee in de geschiedenis en de toekomst van een vrije, tolerante en op handel gerichte wereldstad. Aan boord van een historische trekschuit vertelt een deskundige gids over hoogte- en dieptepunten in tenminste één verhaal per eeuw. Met alcolholvrije dranken, cake en chocola en boek van Geert Mak en Russell Shorto over het jaar 1609 in Amsterdam.

Het Tolprivilege en de vaartocht. Via Stadsarchief Amsterdam.

Praktisch

Hieronder volgt het volledige programma voor de Verjaardag van Amsterdam. Alle activiteiten vinden plaats in of bij het Stadsarchief Amsterdam.

Informatie over de ‘Amsterdam 750 vaartocht’

In plaats van 32,50 euro geldt dit weekend een speciaal Verjaardagstarief van 750 cent.

  • Zaterdag 26 oktober, afvaart om 14.30 uur.
  • Zondag 27 oktober, twee afvaarten,  13.00  en  16.00 uur.

Vertrek vanaf de Herengracht, aan de zijkant van het Stadsarchief. Reserveren vanaf 24 augustus op denederlanden.com