Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Verhalen van de wind

11-05-2024 - 19-05-2024

Interdisciplinaire performance met spoken word, live muziek en archiefbeelden brengt de mondelinge tradities en verhalen van molenaars tot leven. Er zijn ook kinderworkshops die storytelling en maakopdrachten combineren. Verhalen van de wind prikkelt je zintuigen en nodigt je uit om op een frisse en avontuurlijke manier in de molenaarscultuur te duiken.

MAAKPROCES EN ERFGOED

Tradities, gezegden en het ambacht van molenaars zijn ons levend cultureel erfgoed en vertellen daarmee iets over de Nederlandse identiteit en onze verhouding tot de wereld. Het verhaal van de live performance is gemaakt op basis van onderzoek en interviews met oude en jonge molenaars in regio Noord-Hollland. Ook gebruikt de live performance archiefdocumentatie vanuit verschillende bronnen, zoals het Noord-Hollandsarchief. Voor de muziek werden ook opnames gemaakt van oude mechaniek van de molens. Alle kunstenaars geven ieder hun eigentijdse draai aan dit materiaal. Zo zet de performance ons immaterieel erfgoed in beweging.

ARTIESTEN EN INVALSHOEKEN

Spoken word. Tijdens de performance neemt dichter en podcastmaker Daan Doesborgh de bezoeker mee in een verhaal vanuit de molen zelf als hoofdpersoon. In de performance komen zo onderbelichte verhalen naar boven over de relatie van molenaars met techniek, natuur en maatschappij. Zijn laatste dichtbundel Moet het zo is in februari uitgebracht.

Muziek. De Hongaarse muzikant Dodó Kis bezielt het levend cultureel erfgoed met gebruik van blaasinstrumenten, elektronische geluiden en mechanische klanken van molens. Dodó heeft een open geest op het gebied van live-elektronica en vrije improvisatie.

Beeldverhaal. De interdisciplinaire kunstenaar Charlotte Bernson maakt associaties van het spoken word verhaal en construeert een poëtische visueel werk met archieffoto en film. Een extra dimensie wordt in de performance gecreëerd met inzichten over o.a. menselijk gedrag, herinneringen en tijd.

KINDERWORKSHOPS

De learning by doing workshops worden op twee momenten georganiseerd: 11 mei in de korenmolen De Zandhaas en 12 mei in molen De Adriaan. Hier gaan de deelnemers op een creatieve manier aan de slag met de vraag hoe de techniek en ambachten van de molens hergebruikt kunnen worden in hun eigen wereld.

Verhalen van de Wind. Beeld: Fiatlux.

Live performance op locatie in drie molens:
11 mei – korenmolen de Zandhaas, Santpoort-Noord
12 mei – molen De Adriaan, Haarlem Centrum
19 mei – Schoterveense molen, Haarlem-Noord

Kijk voor meer informatie op: www.molens.nl/verhalenvandewind

Bron: Fiatlux Art Projects

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.