Vergeet me niet

Zie je mij? En hoe zie je me dan? Machtige keizers, flamboyante aristocraten en welgestelde burgers. Steeds meer mensen lieten zich in de 15de en 16de eeuw vereeuwigen. De tentoonstelling 'Vergeet me niet' in het Rijksmuseum is de 'must see' van dit najaar. Kijk in de ogen van de geportretteerden en ontdek hoe zij herinnerd wilden worden.

Meer dan 100 renaissanceportretten: Van Dürer tot Sofonisba

De wens om te herinneren en zelf herinnerd te worden is een heel oude en menselijke behoefte. Al vanaf de oudheid maakte men daarom portretten en in het huidige straatbeeld is de selfie niet meer weg te denken. Ergens daar tussenin, rond 1500, begon de eerste echte bloei van het portret in Europa.

Hoe zie je mij?

Evenals nu, wilden de geportretteerden toen zichzelf zo gunstig mogelijk laten neerzetten. Ieder onderdeel van de compositie werd geregisseerd; gezichtsuitdrukking, symboliek, houding, achtergrond en kleding. Waar voor de een schoonheid het belangrijkste was, wilde de ander gezag uitstralen. Zo onderstreept Karel V zijn macht door zich te laten vereeuwigen als Romeinse keizer. De tentoonstelling Vergeet me niet belicht hoe de mensen wilden overkomen aan de hand van thema’s als schoonheid, gezag, ambitie, liefde, familie, kennis en geloof. Hoe zou jij herinnerd willen worden?

Internationale topstukken

Niet eerder kwamen in Nederland zoveel Europese renaissanceportretten bijeen. Ruim honderd internationale topstukken van beroemde kunstenaars als Holbein, Dürer, Memling en Titiaan zijn dit najaar te bewonderen in de tentoonstelling Vergeet me niet. Eén van de hoogtepunten van de tentoonstelling is Portret van een jonge vrouw (ca. 1470) van Petrus Christus dat voor het eerst in bijna dertig jaar door de Gemäldegalerie in Berlijn aan een museum wordt uitgeleend. Voor de tentoonstelling komen bruiklenen van musea uit heel Europa en de Verenigde Staten bijeen.

Familiespel

Voor families en kinderen is er het gratis Familiespel ‘Wie ben ik?’ Dit spel is een speurtocht door de tentoonstelling waarbij iedereen aan de hand van hints zoekt naar het juiste portret. Wie heeft de minste hints nodig? Vanaf 1 oktober gratis op te halen bij de balie in de Philipsvleugel.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.